На извънредно заседание днес парламентът гласува отказа на Мария Габриел

...
На извънредно заседание днес парламентът гласува отказа на Мария Габриел
Коментари Харесай

Как ще се състави служебно правителство, ако не се стигне до редовно?

На изключително съвещание през днешния ден Народното събрание гласоподава отхвърли на Мария Габриел от поста министър-председател. Според проф. Пламен Киров, учител по конституционно право, тази процедура е изцяло непотребна.

Киров изясни, че мандатът се дава на тъкмо избрана партия и не може да се преотстъпи на друга.

„ Трябва парламентарната група да уточни лице, на което президентът да връчи изследователски мандат. Това лице би трябвало да е претендентът за министър-председател ”, сподели Пламен Киров.

Според Конституцията Радев има право да избира единствено измежду избрани персони за идващ длъжностен министър председател. Киров твърди, че няма да се стигне до обстановка, в която всички тези лица да откажат поста, защото измежду тях има виновни хора.

Той посочи, че за това дали изборите ще бъдат 2 в 1, или гласоподавателите ще би трябвало да ходят до урните два пъти, зависи от политическите сили, които ще получат втория мандат, както и дали третият мандат ще бъде върнат незабавно.

Киров добави, че чака избори. „ Ако имаше воля да се реализира единодушие и да се подпише едно същинско съдружно съглашение, което да стабилизира изпълнителната власт в идващите месеци, те щяха да го създадат ”, акцентира конституционалистът пред Нова тв.

По думите му служебният кабинет, който би бил образуван, няма отношение към парламентарно болшинство, което да стартира смяната в персоналния състав на регулаторите. „ Това е пълномощие на Народно събрание, не на държавното управление ”, посочи той.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР