На извънредна пресконференция в централата на ГЕРБ вицепремиерът и министър

...
На извънредна пресконференция в централата на ГЕРБ вицепремиерът и министър
Коментари Харесай

Габриел оттегля кандидатурата си за премиер, ГЕРБ няма да влиза в преговори за втория мандат

На изключителна конференция в централата на ГЕРБ вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел разгласи, че на следващия ден ще внесе в Народното събрание молба за отдръпване на кандидатурата си за министър-председател .

Това значи неуспех на първия мандат за сформиране на държавно управление.

„ В последните девет месеца всички видяхме, че значими за България промени се случват с ГЕРБ. Показахме, че можем да отстъпим пред националния интерес “, съобщи Габриел.
Отново в името на това да бъде направено това България да има държавно управление, имаше диалози и в последните 3 дни. В тях ГЕРБ направи жест, и отстъпи. Вместо това да бъде оценено, постъпи ново искане. Затова ние казахме „ не “ на непрекъснатите нови условия, „ не “ на нови и нови условия.
Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи

„ Това непрекъснато изпълва ГЕРБ с непоносимост във връзка с отхвърли от среща и настояването ни за споделена отговорност “, уточни Габриел.

ГЕРБ няма да взе участие в договаряния за втория мандат , съобщи тя.

По нейните думи повода за неуспеха на последния рунд договаряния през миналите три дни е било искане на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ за смени в Министерството на вътрешните работи .
В момента, в който ние дадохме поръчка, че можем да отстъпим за Министерството на защитата и Министерството на енергетиката, беше поискана промяна и в друго министерство – Министерството на вътрешните работи.
Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи

Габриел уточни, че с ПП-ДБ не са имали разлики във връзка с съглашението, с изключение на за службите и частта, обвързвана със следствената загадка .

„ Искам да изразя страдание от създалата се обстановка, в която е видно, че има солидна основа. Надявам се да се върнем към нея след избори, които се надявам да се проведат с мисъл за страната и повече примирение и бистрота за повече отговорност “, сподели още вицепремиерът в оставка.

Тя благодари на сътрудниците министри, с които не са си споделили неприятна дума и увери, че ще извършва уговорките си като министър на външните работи до последния ден на кабинета.

 

Габриел разяснява, че към момента не е получавала опрощение за думите на Асен Василев , че е „ красивото лице на мафията “.

„ Нееднократно споделих, че чакам опрощение не в персонално качество, а поради тези дами и майки, които се осъществят на високо професионално равнище. И до през днешния ден не съм получила такова опрощение “, изясни вицепремиерът в оставка.

По думите на Деница Сачева „ сглобката “ е била взривена от неналичието на правила.

Теменужка Петкова от своя страна съобщи, че всичко е свършило поради битката на ПП-ДБ за власт и за постове. „ Стоим твърдо зад Мария Габриел. ПГ на ГЕРБ смята, че този политически рекет е извънредно време на бъде прекратен “, акцентира тя.

С всички старания успяхме да изготвим положително съглашение, което да послужи за основа при едни възможни бъдещи договаряния след избори . Не бяха напразни, обаче, изречените по наш адрес обидни прилагателни – те доста ясно демонстрираха, че в действителност не успяхме да надскочим фразата „ некоалиция “, „ непартьнори “ и „ неприятели “. Много ясно отразяват и какво в действителност е мнението на договарящия екип (на ПП-ДБ – бел. ред.) към нас, и че с това съмнение, което беше демонстрирано, не можахме да спечелим доверието, нито на българските жители, нито на интернационалните ни сътрудници. Благодарим на Мария Габриел, която постави всички старания и употребява всичките си контакти, и не спря да работи даже по време на договарянията “, сподели Рая Назарян.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР