На изток - Турски поток, на запад - Турски поток,

...
На изток - Турски поток, на запад - Турски поток,
Коментари Харесай

На изток - Турски поток, на запад - Турски поток, а по средата - Балкански поток

На изток - " Турски поток ", на запад - " Турски поток ", а по средата - " Балкански поток ".

Така някогашният министър председател Бойко Борисов упорства, че наподобява газопроводът, по който " Газпром " транзитира съветски природен газ от своя територия за Турция, оттова през България за Сърбия и по-късно за Унгария.

Всички останали страни назовават инфраструктурата " Турски поток ". Без някои политици в България, най-вече от ГЕРБ, които настояват, че потокът е " турски " единствено на територията на южната ни съседка, а другите " да си го назовават както желаят ".

Последното е откъс от Борисов през януари 2020 година, до момента в който инспектира за следващ път градежа.

В публични документи за плана той се назовава " Турски поток ", а тръбата, която минава през България, Сърбия и Унгария, е неговото европейско отклонение.

Към днешна дата той е напът да остане единственият, който доставя съветски газ в Европа по тръба, откакто Русия от години се пробва да заобиколи Украйна като директна страна, а " Северен поток " 1 и 2 не действат след началото на съветската война в Украйна.

В документите по публичната поръчка на държавната компания " Булгартрансгаз ", която се води притежател на българския сектор от тръбата, планът се назовава " уголемение на газопреносната система на България " от българо-турската до българо-сръбската граница.

Идеята за градежа се официализира през 2017 година Първата стъпка е сключване на " пътна карта " за развиване на газопреносната система сред Теменужка Петкова като министър на енергетиката и президента на съветската държавна компания " Газпром " Алексей Милер.

За подписването ѝ оповестява публично Министерството на енергетиката, приложена е и фотография от полагането на подписите на двамата върху два екземпляра от документа.

Тази карта след това изчезва безследно, а през март беше открита от BG Elves. След публикуването ѝ Петкова към този момент твърди, че това не е документ, а " паметна записка " от срещата с Милер, а Борисов - че " няма такава карта ", имало я единствено в избрани медии.

Кога обаче тръбата, която за света е " Турски поток ", а в България - " Балкански поток " се снабдява с второто си, единствено българско име?

Публикации и документи от интервала след 2017 година свидетелстват, че даже самият Борисов докъм 2018 година приказва за " Турски поток ". Например, в свое изказване след среща с президента Владимир Путин в Москва, на която се счита, че е контрактувано европейското отклонение на руско-турската тръба да стигне и да мине през България.

За това разбираме от обява в неговия фейсбук профил.



Пак Борисов назовава и концепцията за продължение на " Турски поток " през България, и настоящата тогава концепция за градеж на АЕЦ " Белене " " взаимни планове " с Русия.

Днес към този момент упорства, че това, което назовава " Балкански поток ", е " напълно български ".

Същата 2018 година, само че през ноември, Министерският съвет приема решение за редакция на Енергийната тактика на България до 2020 година

В документа е записано, че до края на годината " Булгартрансгаз " би трябвало да провежда процеса по градежа на " уголемение на газопреносната система ".

В стенограмата от държавното съвещание по този мотив от 21 ноември 2018 година никой се загатва никакъв " Балкански поток ". Теменужка Петкова приказва за " Турски поток " и опцията за доставка на газ от него през България.

За " Турски поток " в годините приказват и съветски публични лица - от Путин, през премиера на Русия тогава Дмитрий Медведев, който също посещава България и даже упорства София да обезпечи " гаранции от Европейската комисия ", че планът няма да последва ориста на прекратения план " Южен поток ".

Последният не просъществува, тъй като не отговаряше на европейските правила за енергийния пазар - " Газпром " по план щеше да е и притежател, и оператор на оборудването.

На процедура обаче така наречен " Балкански поток " е втора версия на " Южен поток ", даже употребява активите на плановата компания, структурирана за реализация на проваления газопровод.

Променена е обаче структурата, с цел да се води тръбата напълно българска благосъстоятелност - посредством " Булгартрансгаз ", въпреки че за интервал от 20 години само " Газпром износ " може да транзитира газ по нея, тъй като е запазен съвсем целият ѝ потенциал от съветската страна.

За " Турски поток " не престават да приказват и Европейската комисия, и Съединени американски щати. Вашингтон по време на градежа даже обмисля налагането на наказания на газопровода в европейската му част по образеца на глобите против другия съветски план " Северен поток 2 ", който цели заобикаляне на Украйна.

Аргументът е, че и двата съветски газопровода обслужват единствено геополитическите ползи на Москва и вредят на енергийната сигурност на Европа.

В сряда малко преди среднощ, която да проверява градежа на " Турски поток " през България.

От ГЕРБ не престават да упорстват, че това е " Балкански поток ", " пътната карта ", поради която се стигна до следствието, в действителност я няма, а тръбата е доста потребна за България. Но въпреки всичко поддържаха основаването на комисия.

Междувременно, че към този момент не е подвластна от преноса на съветски газ през Украйна, който се чака дефинитивно да спре - и поради войната на Русия. " Независимостта " на Будапеща, само че не и от съветския газ, е " обезпечена " от " Турски поток ", който стига до нейната територия.

Пътят на тръбата минава през България. Дори и някои да я назовават " Балкански поток ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР