На изборите 2 в 1 на 14 ноември иска да

...
На изборите 2 в 1 на 14 ноември иска да
Коментари Харесай

Кандидатите за третите за годината избори: стари играчи, нови лица, по-малко формации

На изборите 2 в 1 на 14 ноември желае да вземат участие най-малко 18 партии и 6 обединения, оповестиха от Централната изборна комисия за " Дневник " с ангажимента, че числата не са дефинитивни, защото документи са одобрявани до последния миг, а инспекцията на някои от тях и решения за регистрацията предстоят. Срокът за подаване на документи за присъединяване в двата вота изтече в 17.00 часа през днешния ден.

От изборната комисия не прецизираха какъв брой са обединения, които желаят да вземат участие в парламентарните, и какъв брой - в президентските избори. От решенията от предходните дни е видно, че претендентите за вота за депутати са повече.

В парламентарните избори на 4 април участваха 30 партии и обединения, а в тези на 11 юли - 23 партии и обединения. На президентските избори през 2016 година са регистрирани 23 кандидатпрезидентски двойки.

Според решение на изборната комисия партиите, обединенията и инициативните комитети могат да похарчат до 2 млн. лева за пропаганда за президентските избори на 14 ноември, а обединенията - до 3 млн. лева за акция за парламентарните.

Кои са кандидатите за депутати

Първа документи за присъединяване в парламентарните избори на 14 ноември подаде обединението " Продължаваме промяната ", която употребява две партии за мандатоносители - " Волт " и " Средна европейска класа ".

За присъединяване във вота за народни представители се записаха и всички партии и обединения от 46-ия парламент - " ИТН ", ГЕРБ-СДС, " Българска социалистическа партия за България ", " Демократична България ", Движение за права и свободи и " Изправи се.БГ! Ние идваме! ". Интересна детайлност е, че към обединението на Мая Манолова се причисли сътрудник на Корнелия Нинова - групировката на някогашния народен представител от левицата Минчо Христов - Движение на непартийните претенденти.

Документи за присъединяване в парламентарните избори подаде още обединението " Национално обединяване на десницата ", която е сред партиите на някогашния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов и някогашния здравен министър на Бойко Борисов - Петър Москов.

На вота за депутати са поискали да се явят още Вътрешна македонска революционна организация, " Възраждане ", " Воля ", " Глас национален ", " Атака ", " Партия на Зелените ", " Българско национално обединяване " (БНО), която през април бе мандатоносител на предприемача с 19 обвинявания Васил Божков, " Пряка народна власт ", " Бригада ", " Българска социалдемокрация - евролевица ", " Правото ".

Кои са кандидатите за президент

В президентските избори желаят да вземат участие по-малко партии и обединения. " ИТН ", " Продължаваме промяната " и " Изправи се.БГ! Ние идваме! " не желаеха да се записват, защото поддържат издигнатия от предприемчив комитет Румен Радев. " Българска социалистическа партия за България " също го поддържа, само че пък подаде документи за независима регистрация за вота за държавен глава. В него са поискали да вземат участие и ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Демократична България ", въпреки и още да няма решение кои ще бъдат претендентите им.

За присъединяване в президентските избори документи са подали и Вътрешна македонска революционна организация, " Глас национален ", " Атака ", " Воля ", " Българска социалдемокрация - евролевица ", БНО, " Правото ".

Досега оповестени претенденти за президент са водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов, водачът на " Българска социалдемокрация " проф. Александър Томов, водачът на " Атака " Волен Сидеров, водачът на " Глас национален " Светослав Витков, някогашният публицист от " Нова телевизия " Цвета Кирилова, фолк певицата Луна и упрекнатият в шпионаж в интерес на Русия Александър Малинов. Срокът за вписване на инициативни комитети е 4 октомври, а на претенденти - 12 октомври.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР