На ИТ работника от Мар-а-Лаго беше казано, че няма да бъде повдигнат обвинения в разследването на специалния прокурор

...
Вашингтон — ИТ служителят на Мар-а-Лаго, който според делото на
Коментари Харесай

Вашингтон — ИТ служителят на Мар-а-Лаго, който според делото на федералния съд е замесил бившия президент Доналд Тръмп и двама от неговите помощници в предполагаема кампания за натиск за изтриване на записите от охранителни камери в курорта във Флорида са били посъветвани от екипа на специалния прокурор Джак Смит, че той няма да бъде изправен пред обвинения в лъжесвидетелстване, след като промени показанията си, каза източник, запознат с разследването, каза пред CBS News.

Юсил Таверас беше уверен от федералните прокурори през последните седмици, че вече не е обект на наказателно разследване дали е излъгал в показанията си пред голямото жури и няма да бъде обвинен в предполагаема лъжа на следователите, като е казал че той не е знаел за опити за изтриване на кадрите, които представляват интерес за екипа на Смит, каза източникът.

Промяната в показанията на Таверас дойде, след като Смит изпрати на Таверас целево писмо, в което се посочва, че специалният прокурор разследва дали той е излъгал голямо жури. Според съдебните документи отмяната също е последвала запитвания дали тогавашният адвокат на Таверас е имал конфликт на интереси, тъй като той също е представлявал помощник на Тръмп и съответник по делото, Уолт Наута.

Карлос Де Оливейра за кадри през март, твърди екипът на Смит в съдебно подаване във вторник. Но след получаване на целево писмо и смяна на адвокати, се казва в документите, Таверас „оттегли предишните си фалшиви показания и предостави информация, която замеси Наута, Де Оливейра и Тръмп в опитите да изтрият записите от охранителните камери, както е посочено в заместващия обвинителен акт“.

Настоящият адвокат на Таверас, обществен защитник във Вашингтон, D.C., отказа коментар.

През юли Тръмп, Наута и Де Оливейра бяха обвинени в заместващо обвинение във Флорида, в което се твърди, че са се опитали да окажат натиск върху Таверас да изтрие кадрите, които прокурорите поискаха. Федералните следователи проучваха движението на кутии, за които се твърди, че съдържат чувствителни правителствени записи в Мар-а-Лаго. Документите за обвинение не предполагат, че кадрите от сигурността наистина са били изтрити и също така поясняват, че Таверас не се е съгласил с молбите.

Тръмп и двамата помощници - Наута и Де Оливейра - се признаха за невинни, а Тръмп заклейми обвинението като политически мотивирано.

Бившият президент и неговият близък сътрудник, Наута, бяха обвинени за първи път през юни по многобройни обвинения, включително предполагаемо задържане от Тръмп на информация за националната отбрана и предполагаема схема, в която двамата са обвинени в работа за възпрепятстване на федералните сонда. Тръмп и Наута се признаха за невинни по тези обвинения по-рано тази година.

Прокурорите заявиха във федералния съд, подаден във вторник, че Таверас вече е вероятно да бъде призован като държавен свидетел на процеса, който в момента е насрочен за май 2024 г. 

Таверас, пише екипът на Смит , „много вероятно ще се изправи пред кръстосан разпит относно предишните си непоследователни изявления в показанията си в голямото жури … от които той се отказа веднага след като получи нов адвокат.“

Някои от подробностите за показанията на Таверас, потвърдени в съдебни документи, бяха съобщени за първи път от ABC News.

Подробностите за правната уязвимост на Таверас се появиха, когато прокурорите попитаха съдия Айлийн Кенън, която е наблюдавайки случая с класифицирани документи във Флорида, за да проучи потенциални конфликти, включващи бившия адвокат на Таверас, Стенли Удуърд, тъй като Уудуърд представлява Наута в същото дело.

Удуърд преди това отказа да коментира разследването, но каза в съдебните документи, че не се противопоставя на запечатана проверка на предишното му юридическо представителство и накара Кенън да забрани на прокурорите да призовават Таверас като свидетел. Адвокатът твърди, че екипът на Смитс неправомерно е използвал голямо жури във Вашингтон, окръг Колумбия, за да получи показанията на Таверас относно записите от охранителната камера, докато делото вече се разглежда във Флорида.

Специалният прокурор отхвърли това твърдение в документацията от вторник, като написа, че е „уместно“ да продължи да използва голямо жури в столицата на нацията, за да разследва фалшивите изявления на Таверас, тъй като предполагаемото лъжесвидетелстване в центъра на разследването се проведе във Вашингтон. Прокурорите също разкриха в съдебните документи, че мандатът на голямото жури е изтекъл през август.

Кенън все още не се е произнесъл по въпроса.

Преди да приключи работата си, голямото федерално жури във Вашингтон два пъти извика допълнителни записи от охранителни камери от Мар-а-Лаго през юни и юли, според документацията на специалния прокурор, „които са свързани пряко с искането на Де Оливейра на служител 4 на Тръмп за изтриване на охранителни кадри, както и фалшивите отричания на същото от двамата свидетели."

Говорител на Смит отказа коментар.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР