На иранския президент Хасан Рохани може да му се наложи

...
На иранския президент Хасан Рохани може да му се наложи
Коментари Харесай

Кризата на очакванията в Иран и протестите изправят Рохани пред дилема

На иранския президент Хасан Рохани може да му се наложи да направи крачка обратно от някои от основните си стопански политики поради митингите на десетки хиляди из цялата страна, вбесени от високата безработица и застоя в виталния стандарт.

В митингите решаващо е разочарованието от това, че отпадането на глобите против Иран през януари 2016 година не е съумяло да обезпечи стопански растеж. Вместо това непетролният бранш на стопанската система към момента е в рецесия. Безработицата е публично над 12%, само че в реалност е доста по-голяма за милионите младежи в Иран, а инфлацията е към 10%.

" Има рецесия на упованията в Иран ", споделя Тамер Бадауи, откривател в основания в Истанбул център " Ал Шарк конгрес ". " Става дума за надълбоко чувство за икономическа фрустрация. " За да се оправи с това неодобрение, Рохани може би ще би трябвало да похарчи повече държавни средства за основаване на работни места, удържане на инфлацията посредством поддържане на курса на риала и да направи повече, с цел да изкорени ширещата се корупция, която разгневява протестиращите.

Всяко сходно решение обаче би предполагало смяна в политиките. Рохани следва консервативна бюджетна политика, с цел да вкара в ред нестабилните държавни финанси на Иран като част от усилието да сътвори привлекателна среда за задгранични вложители. Междувременно битката с корупцията носи риска мощни ползи, наранени от нея, да окажат опозиция.

Мердад Емади, ирански икономист, който оглавява отдела за разбор на риска в енергетиката към консултантската организация Betamatrix в Лондон, споделя, че Рохани е изправен пред " колосално предизвикателство " особено в битката с корупцията. Според него обаче Рохани може и да няма избор. " Хората са все по-отчаяни, споделя той. В тази обстановка ще има периодически прояви на противоречие. "

Санкции

След като взе властта през 2013 година, Рохани бързо анулира политики на фискално и валутно разсипничество на предшественика му Махмуд Ахмадинеджад, като ограничи система за разпределяне на пари на иранци с ниски и междинни приходи. Миналия месец той предложи нов закостенял бюджет на Народното събрание за иранската година, която стартира на 21 март. Бюджетът от 104 милиона е с 6% по-голям от този за сегашната година - редуциране в действителни размери поради инфлацията. Икономиите се оказаха непопулярни измежду популацията в миг, когато стопанската система не се оправя добре макар свалянето на глобите. Много непознати банки и компании остават несклонни да вършат бизнес с Иран, частично поради твърдата политика на американския президент Доналд Тръмп към Техеран, която възпира търговията и вложенията.

Според Емади проучване, в което той е взел участие, е посочило, че иранците не са удовлетворени от стопанската система заради пет съществени аргументи: безработица, ниска покупателна дарба, корупция, слаб риал и неравномерно систематизиране на благосъстоянието сред районите в Иран. Изследването демонстрира и че по първите 3 индикатора усещането се е влошило в последната година. В някои елементи на Югоизточен Иран безработицата измежду младите е достигнала 45%, а пазарът на труда се свива, отбелязва той.

 Кризата на упованията в Иран и митингите изправят Рохани пред алтернатива
© Social Media, Reuters

Риалът загуби от цената си, откакто курсът му доближи 42 900 за 1 щатски $ при към 36 000 за предходната година. Администрацията на Рохани може да поддържа валутата посредством разноски от валутните запаси, само че това може да отблъсне задграничните вложения. Международният валутен фонд към този момент предизвести предишния месец, че сходна политика не е добра концепция.

Според Емади виновността за слабото показване на стопанската система е в надълбоко затвърден систематичен проблем - въздействието на паравоенни организации като Революционната армия, както и на религиозни институции върху бизнеса. Тези ползи, които съгласно някои оценки управляват до 60% от всички активи в Иран, нормално не заплащат налози и спъват конкуренцията, която може да окажат дребни частни компании, и блокират основаването на работни места, споделя той. По думите му администрацията на Рохани се пробва да се оправи с казуса, като подтиква институциите да позволен данъчен одит и като изисква по-голяма бистрота в света на бизнеса.

Бадауи обаче предсказва, че държавното управление би се затруднило в опита да обезпечи усъвършенствания в стопанската система. Докато оповестяването на пакет тласъци за основаване на работни места е допустимо, кабинетът надали ще се откаже от даването на парични помощи, а проблеми като диверсификацията на стопанската система и възобновяване на затрупаната от задължения банкова система могат да се решат единствено дълготрайно, споделя той. " Според мен нищо няма да се промени доста. Правителството ще опита да е по-отворено, да предлага начинания, само че има структурни проблеми - диверсификация, банковия проблем и връзките с останалата част от света, изключително с Тръмп. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3221)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР