На илюстрацията: космическата мисия “Луси посещава астероид. Image credit :

...
На илюстрацията: космическата мисия “Луси посещава астероид. Image credit :
Коментари Харесай

На 1-ви ноември мисията на НАСА Луси ще посети първата си цел – астероида Динкинеш!

На илюстрацията: галактическата задача “Луси ” посещава метеорит. Image credit: NASA

Две години след изстрелването на галактическата задача на НАСА “Луси ”, тя се готви на 1-ви ноември да посети своята първа научна цел – метеорита Динкинеш, намиращ се в основния астероиден пояс!

Напомням на читателите, че задачата “Луси ” от време на време бива наричана “Вояджърът на астероидните изследвания ”. Също както през 70-те и 80-те години на предишния век задачата на НАСА “Вояджър 2 ” прелетя край планетите Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, както и край техните луни, по този начин и “Луси ” ще прелети край 10 метеорита. Всички те са непознати небесни тела, които крият своите загадки. Особено огромен интерес съставляват така наречен Троянски метеорити, които маршируват начело и откъм гърба на Юпитер, до момента в който тази гигантска планета кръжи към Слънцето.

Мисията е кръстена на австралопитека Луси – първият открит от учените фосил на хоминин. Названието не е инцидентно, тъй като, както неведнъж съм споменавал на страниците на този блог, метеоритите са ключ към разгадаването на тайните на ранната еволюция на Слънчевата система и появяването на живота на Земята. Първият метеорит, който “Луси ” ще посети, е Динкинеш (Динкинеш е етиопското наименование на фосила Луси).

Астероидът е дълъг единствено 0.8 километра, което значи, че Динкинеш ще бъде най-малкият обект от астероидния пояс, посетен от галактическа задача. Но това не значи, че е нищожен – по мярка Динкинеш е съпоставим с близкоземните метеорити Рюгу и Бену, посетени надлежно от японската задача “Хаябуса 2 ” и американската “Озирис-Рекс ”. Не е ясно обаче дали сходството се изчерпва само с размера. Предполага се, че близкоземните метеорити произлизат от основния пояс и учените желаят да погледнат към Динкинеш от близко, с цел да го сравнят с Бену, Рюгу и останалите близкоземни метеорити, надлежно да видят дали те търпят промени при навлизането в пространството край нашата планета.

Но проучването на Динкинеш няма да е елементарна задача. Изследователите доста мъчно пресмятат орбитите на метеоритите – освен това, позициите на доста известни метеорити са измерени с неустановеност от към 100 километра. Това може да е задоволително точно за наземните наблюдаващи, само че в случай че една галактическа задача като “Луси ” бъде изстреляна към задачата си въз основата на известните от наземни наблюдения параметри, тя може да пропусне въпросната цел и да не успее да направи научни измервания!

Ето за какво на борда на “Луси ” има така наречен терминална система за следене. Двойка камери снимат целевия метеорит и дават информация към бордовата компютърна система, надлежно тя насочва инструментите и камерите точно към метеорита.

Така че прелитането край Динкинеш съставлява подготовка за по-нататъшното посещаване на Троянските метеорити.

Но до момента в който се стигне до тяхното проучване ще минат още дълги години. След като “Луси ” посети Динкинеш, задачата ще напусне астероидния пояс и следващата година през декември ще прелети край Земята. След визитата на нашата планета, “Луси ” още веднъж се ще се насочи към астероидния пояс и през април 2025 година ще бъде изучена втората изследователска цел – метеорита Доналджонсън. И чак по-късно ще стартира проучването на шестте Троянски метеорита на Юпитер, два от които имат лични луни.

Харесвате ли материалите на КОСМОС БГ? Винаги можете да подпомогнете уеб страницата и неговия създател финансово – за повече информация по какъв начин да изпратите подаяние тук!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР