На илюстрацията – мисията “Кепстоун около Луната. Image credit :

...
На илюстрацията – мисията “Кепстоун около Луната. Image credit :
Коментари Харесай

Лунната мисия на НАСА Кепстоун изпълни успешно първата си корекция на полета

На илюстрацията – задачата “Кепстоун ” към Луната. Image credit: NASA

. Днес, на 7-ми юли, автоматизираната лунна станция на НАСА “Кепстоун ” възпламени сполучливо за пръв път моторите си, с цел да поправя курса си към Луната. Маневрата беше в началото планувана за 5-ти юли, само че бе изпълнена с двудневно забавяне заради краткотрайната загуба на радиовръзка. 

Новината бе обявена от компанията Адвансд Спейс, която е построила “Кепстоун ” по поръчка на американската галактическа организация. 

Пристигането на автоматизираната лунна станция в окололунна орбита остава планувано за 13-ти ноември. 

Техниците съумяха да схванат изцяло и повода за паузата в радиокомуникацията. По време на първия радиосеанс управлението на полета се е пробвало да организира диагностика по отношение на некорекно получени данни за местоположението на галактическия уред. По простъпка била изпратена погрешно форматирана команда, която изключила радиото на “Кепстоун ”. В подобен случай бордовият програмен продукт би следвало неотложно да рестартира радиото, само че това не се случило навреме поради бъг.

Слава Богу изкуственият разсъдък на бордовия компютър е задоволително напреднал и даже и с близо двудневно забавяне той въпреки всичко съумял да възвърне радиокомуникацията със Земята. Тук е правилно да се подчертае, че въпреки и радиото да е било краткотрайно изключено, задачата “Кепстоун ” в автоматизиран режим и без интервенция от земните екипи е сполучила да поддържа ориентацията си, да насочва слънчевите панели към Слънцето и по този начин да презарежда батерията си. 

Междувременно продължаваме да следим и задачата на довеждащия модул “Фотон ” на Рокет Лаб, който след изстрелването на “Кепстоун ” се трансформира в независима автоматизирана междупланетна станция. Днес Питър Бек, създателят на Рокет Лаб, заяви, че “Фотон ” е прекосил орбитата на Луната и към този момент се намира на 390 000 километра от Земята. Накъде ли се е запътил този модул? Може единствено да гадаем, само че компанията несъмнено ще ни изненада. 

За повече информация: НАСА

{fcomment}

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР