На хеликоптерната площадка при тунел Железница“ на автомагистрала Струма“ ще

...
На хеликоптерната площадка при тунел Железница“ на автомагистрала Струма“ ще
Коментари Харесай

Медицинските хеликоптери ще могат да кацат и на площадката при тунел „Железница“ на АМ „Струма“

На хеликоптерната площадка при тунел „ Железница “ на автомагистрала „ Струма “ ще могат да изхвърчат и кацат медицински вертолети до 3,750 тона. Максималното тегло на една здравна въздушна кола за спешна помощ дружно с съоръжение, гориво и екипаж е към 3,175 тона. Хеликоптерната площадка при тунел „ Железница “ ще може да се употребява и от вертолети на държавни институции – Военновъздушни сили за избавителни интервенции при тежки или всеобщи произшествия, от планинската избавителна работа и други.

Съоръжението се намира на към 410 м от южния портал на тунела, пътувайки от Благоевград към Кулата и на 40 м от път І-1 (Е-79). До нея ще може да се доближи както от първокласния път, отбивайки при разклона за с. Железница, по този начин и от новия близо 5-километров сектор от автомагистралата и тунел „ Железница “, които следва да бъдат въведени в употреба в края на февруари. Очаква се до края на месеца Държавна приемателна комисия за издаде акт 16 и разрешението за прилагане за новата автомагистрална права.

Площадката е с асфалтобетон и размери 40 м на 40 м. Разположена е на 315 метра надморска височина и при определянето на точното й местонахождение е съобразена и скоростта напразно в региона - така наречен в метеорологията „ роза на ветровете “. Съоръжението е с видеонаблюдение и всички нужни системи за сигурност и връзка, пожароизвестяване и т. н., които са част от системите за сигурност на тунел „ Железница “.

АМ „ Струма “ е първият пътен инфраструктурен обект, на който се построява хеликоптерна площадка. Тя е част от плана за строителство на тунел „ Железница “ и е построена по утвърден и координиран механически план, с издадено позволение за градеж на 5 март 2020 година Стойността на осъществените строително-монтажни работи единствено на площадката са 280 000 лв. с Данък добавена стойност. Предстои тя да бъде записана в Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ като болнично вертолетно летище.

Тунел „ Железница “ е най-дългият пътен тунел, изграждан до момента у нас, с две обособени тръби за придвижване в посока. Дължината на всяка е към 2 км. Съоръжението е с енергоефективно осветяване, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, умна система за ръководство на трафика, спешни SOS кабини, аудио и радио обявяване, електронна система за надзор на достъпа и т. н. Двете тунелни тръби са свързани с напречни връзки, които ще са за евакуация при положение на тежък пътен случай. Тунелът има 2 напречни връзки за коли, по които ще могат да минават коли за спешна помощ, пожарни и други профилирани машини, както и 4 за пешеходци.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР