На хеликоптерната площадка при тунел Железница“ на автомагистрала Струма“ ще

...
На хеликоптерната площадка при тунел Железница“ на автомагистрала Струма“ ще
Коментари Харесай

Медицински хеликоптери ще могат да кацат пред унел „Железница“ на АМ „Струма“

На хеликоптерната площадка при тунел „ Железница “ на автомагистрала „ Струма “ ще могат да изхвърчат и кацат медицински вертолети до 3,750 тона. Максималното тегло на една здравна въздушна кола за спешна помощ дружно с съоръжение, гориво и екипаж е към 3,175 тона. Площадката ще може да се употребява и от вертолети на държавни институции – Военновъздушни сили за избавителни интервенции при тежки или всеобщи произшествия, от планинската избавителна работа и други.

Съоръжението се намира на към 410 м от южния портал на тунела, пътувайки от Благоевград към Кулата и на 40 м от път І-1 (Е-79). До нея ще може да се доближи както от първокласния път, отбивайки при разклона за село Железница, по този начин и от новия близо 5-километров сектор от автомагистралата и тунел „ Железница “, които следва да бъдат въведени в употреба в края на февруари. Очаква се до края на месеца Държавна приемателна комисия да издаде акт 16 и разрешението за прилагане за новата автомагистрална права.

Площадката е с асфалтобетон и размери 40 м на 40 м . Разположена е на 315 метра надморска височина и при определянето на точното й местонахождение е съобразена и скоростта напразно в региона – така наречен в метеорологията „ роза на ветровете “ . Съоръжението е с видеонаблюдение и всички нужни системи за сигурност и връзка, пожароизвестяване и т. н., които са част от системите за сигурност на тунел „ Железница “.

Автомагистрала „ Струма “ е първият пътен инфраструктурен обект , на който се построява хеликоптерна площадка. Тя е част от плана за строителство на тунел „ Железница “ и е построена по утвърден и координиран механически план , с издадено позволение за градеж на 5 март 2020 година . Стойността на осъществените строително-монтажни работи единствено на площадката са 280 000 лв. с Данък добавена стойност . Предстои тя да бъде записана в Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ като болнично вертолетно летище .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР