На границата с РСМ има забранителен списък с имената на

...
На границата с РСМ има забранителен списък с имената на
Коментари Харесай

Черен печат! 14 са българите със забрана да влизат в РС Македония, има спрени журналисти

На границата с РСМ има забранителен лист с имената на 14 българи да не влизат в страната.

Това заяви репортерът на Българска национална телевизия.

Преди него и вътрешният министър Иван Демерджиев, който е в Скопие, и чака да постави венец пред гроба на Гоце Делчев, заяви, че на границата има спрени българи, които са в този лист и не се зае какво ще стане с техните документи.

 

" За нас са значими две неща - освен дали ще бъдат спрени, само че и по какъв начин ще бъдат обработени техните документи. Ако има воля и предпочитание фактически да се извърши това, което беше заявено, значи те ще бъдат бързо обработени и ще бъде подсигурена тяхната сигурност, ще се срещнем с тях и ще отдадем респект дружно. Ако се действа тъй че инспекциите протичат часове, значи декларациите няма да дават отговор на истината ", посочи министърът, който към този момент е в Скопие. 

 

Пратеници на българска осведомителна организация са били спрени на македонската граница, тъй като нямали позволение от македонското Министерство на външните работи.Било им е препоръчано да оставят техниката си на границата и да влязат като туристи. Журналистите са отказали.

 

Както към този момент написахме, органите на реда в Скопие блокираха улиците към църквата " Свети Спас " в очакване на 150 българи, които отиват в македонската столица за честванията на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. 

За първи път тази година цветя пред саркофага ще могат да сложат единствено делегации и хора, които авансово са записани в македонското Министерство на вътрешните работи, а не всички жители.

 

Полицията към този момент затвори за придвижване околните улици. От тази заран изцяло затворени са улиците към скопското Кале - " Самойлова " и " Лазар Личеноски ". Няколко контролни пункта започнаха да работят в региона, над самата черква прелита хеликоптер.

 

Целта е, както съобщи през вчерашния ден министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски, да се обезпечи спокойно и почтено празнуване. Той е безапелационен, че " на никого няма да бъде разрешено да наскърбява Северна Македония и македонския народ ". 

 

100 македонци, които желаеха да застанат на нощна стража пред гроба на Гоце Делчев, бяха спрени нощес от полицейски патрули. 

 

Ултраси на " Вардар " -Скопие се чакат в региона.

 

Заради драконовските ограничения за сигурност македонските публицисти нямат право да влизат вътре в храма " Св. Спас ", като в това време нямат право да излизат извън църквата в охраняемата зона.

 

Очаква се полицията да посрещне на македонско-българската граница колоната от коли от българи, които оповестиха, че ще дойдат, с цел да почетат Делчев, и ще ги ескортира по време на престоя им в прилежащата страна. Вчера министър Спасовски повтори, че през днешния ден на самата граница ще решат дали ще забранят на някого да влезе в районен съд Македония.

 

Държавният хайлайф на районен съд Македония отдаде респект пред гроба на Гоце Делчев с държавна гала, на която участва цялото управление на страната, отпред с президента Стево Пендаровски и министър-председателя Димитър Ковачевски. Бяха сложени венци на гроба, българи към този момент не са се присъединили в церемонията.

 

 

Очаквайте подробности
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР