На границата между два континента и две морета, сред руините

...
На границата между два континента и две морета, сред руините
Коментари Харесай

Археологическият музей Троя отваря врати

На границата сред два континента и две морета, измежду руините на величествена антична Троя, след броени дни ще отвори порти един от най-значимите модерни археологически музеи в света – „ Троя “, покрай Чанаккале в Турция.

Създаването на музея е част от редицата културни начинания през 2018 година, която в чест на 20-тия празник от включването на антична Троя в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО бе оповестена от Министерството на културата и туризма на Турция за „ Година на Троя “. Музеят е издигнат наоколо до входа на Троянските руини, върху открита повърхност от 37,250кв. м. Основната постройка е ситуирана на 12,765 кв. м, а височината му е проектирана по този начин, че да бъде идентична с височината на старинния град. В него на 3 хиляди кв. м изложбено пространство ще бъдат показани към 2 000 специфични експоната, измежду които статуи, саркофази, надписи, олтари и железни съдове.

В новия си дом ще влязат и златните артефакти, изнесени нелегално през 1873 година от Истанбулския археологически музей, книгата на Омир „ Илиада “ от двореца „ Топкапъ “, 24 златни декорации от Музея на анадолските цивилизации в Анкара, върнати от Съединени американски щати през 2012 година, както и статуята на Омир и 5 монети от Археологическия музей в Измир.

Посетителите ще бъдат посрещнати на четири етажа с изложени експозиции на антични творби, разкриващи археологическата история на региона Троада, Бронзовата ера на Троя, Илиада и Троянската война, Троада и Илион от Древността, Източен Рим и Отоманския интервал и Троянските следи. Културното завещание Троя ще оживее по трогателен метод в новия музей, който употребявайки най-съвременните средства за образна интерактивна връзка ще показва на гостите си античните легенди и митове на Троянската цивилизация.

А Чанаккале, именуван още дребният Истанбул, като самобитен сборен център на предишното и сегашното, сплотяващ източната и западната просвета ще се трансформира в една от най- значимите дестинации на международното културно завещание.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР