На ГКПП Капитан Андреево ще работят две лаборатории за проверка

...
На ГКПП Капитан Андреево ще работят две лаборатории за проверка
Коментари Харесай

Две лаборатории ще проверяват плодове и зеленчуци на Капитан Андреево

На Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево ще работят две лаборатории за инспекция на плодове и зеленчуци и това е добра договорка, която бе реализирана след съществени старания на Българската организация по сигурност на храните. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред производители и преработватели на плодове и зеленчуци през днешния ден в Старосел. Във връзка със подписаното извънсъдебно съглашение, той обясни, че съгласно самостоятелна оценка това е по-изгоден вид за страната, която ще разполага с втора лаборатория за надзор на храните.

" След доста съществени старания и юридическа преписка, БАБХ реализира нещо, което считам, че е огромен триумф. Срещу 10 млн. лева съществуващата лаборатория на Капитан Андреево, в която работеше " Евролаб 2011 “, ще премине в ръцете на страната и никой там повече с изключение на страната няма да управлява плодове, зеленчуци и храни за човешка консумация “, сподели министър Вътев. За съпоставяне, той уточни, че при допустимо едностранно преустановяване от страна на БАБХ следва да се заплатят неустойки в доста по-голям размер и да се водят дълги правосъдни процеси.

Министърът посочи, че лицензът се трансферира на Агенцията по храните и лабораторният потенциал на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево става подобен, че там няма да има съвсем никаква опашка от камиони. Една проба ще се прави за времето от 30 мин. до 6 часа. Това ще е времето за проби и при втората лаборатория, в която ще работи БАБХ.

С извънсъдебно съглашение се цели да се понижи дължимият размер на компенсацията на 10 000 000 лева, а всички усъвършенствания в постройката, осъществени от компанията, както и цялото лабораторно съоръжение и машини в лабораторията да останат в благосъстоятелност на БАБХ. Със същото съглашение акредитацията на лабораторията, която е построена, оборудвана и акредитирана за сметка на компанията, минава върху БАБХ, където Aгенцията незабавно може да стартира активност по лабораторни разбори на влизащите през Граничен контролно-пропусквателен пункт храни и артикули, като таксите за проучванията ще влизат напълно в държавния бюджет. По този метод ще бъде прекъсната опцията сдружението да търси, включително по правосъден ред, неведнъж по-големи неустойки, компенсации за вреди и пропуснати изгоди, каквито се дължат, според експертизата на вещото лице. И не на последно място, ще бъде спестено време, належащо за правосъдните процеси и дължимите по тях обилни разноски.

На полемиката в Старосел министър Вътев показа напредъка по законодателните начинания на Министерство на земеделието и храните, измежду които последните промени в Закона да собствеността и използването на земеделските земи, плануваните промени в Закона за кооперациите за поощряване на основаването на кооперативи и законопроекта за веригата на доставки на аграрни артикули и храни. В срещата присъединяване взе и заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев. Събитието се провежда от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и Асоциация " Традиционни български консерви ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР