На фона на задълбочаването на разрива между Украйна и Полша

...
На фона на задълбочаването на разрива между Украйна и Полша
Коментари Харесай

Зърненият спор е напът да ограничи доставките на оръжия за Украйна

На фона на задълбочаването на разрива сред Украйна и Полша поради износа на селскостопански артикули един от най-близките съдружници на нападнатата от Русия страна разгласи, че повече няма да ѝ доставя оръжие, оповестява CNBC и цитира полския министър-председател Матеуш Моравецки, който афишира в медийната платформа X:    " Вече не предаваме оръжия на Украйна, тъй като в този момент въоръжаваме Полша. Украйна се пази от бруталната съветска офанзива и аз разбирам тази обстановка, само че, както споделих, ние би трябвало също да защитим страната си ".    Полша оказва помощ на Украйна да се бори с това, което министър председателят на страната назовава " съветски варвари ", само че не може да се съгласи с каквато и да е дестабилизация на полския пазар от украинския импорт на зърно. Тези мнения идват след трагичното утежняване на връзките сред Киев и Варшава през тази седмица.    Полша е един от най-верните съдружници на Украйна, откогато Русия стартира своята инвазия през февруари 2022 година Страната е дарила на Киев необятен набор от оръжия - от модерни танкове Leopard 2 до изтребители от руската ера, и е предоставила военно образование на въоръжените сили на Киев. Неотдавнашният спор по отношение на износа на селскостопански артикули от Украйна - които би трябвало да преминат през източноевропейските страни, защото Русия дейно блокира корабите със зърно, напускащи пристанищата на страната, обаче заплашва да скапе този съюз, показва медията.    В понеделник Украйна подаде тъжби в Световната комерсиална организация (СТО) против редица страни, в това число Полша, във връзка със възбраните за импорт на украинско зърно.   

Във вторник президентът на Украйна Володимир Зеленски на собствен ред нанесе фино затулен удар против източноевропейските си съдружници, заявявайки пред Общото заседание на Организация на обединените нации, че Киев " работи интензивно за опазване на сухопътните направления за експорт на зърно и е обезпокоително да се види по какъв начин някои в Европа трансформират солидарността в политически спектакъл, като по този метод в действителност оказват помощ да се приготви сцената за московския артист ". 
Това провокира остра реакция от страна на Полша, като Варшава даже привика посланика на Украйна поради изказването на Зеленски.    Какво се случва?    Напрежението сред Полша и Украйна нараства от няколко месеца, откакто Варшава и редица нейни източноевропейски съседи стартират да се оплакват от пренасищане на украинския експорт на селскостопански артикули, които се озовават в личните им страни, понижавайки националните цени на зърното и ощетявайки локалните аграрни производители.    Европейската комисия направи опит да посредничи по-рано тази година, като позволи търговски ограничавания върху украинския експорт на зърно за източноевропейските страни - Полша, Румъния, България, Унгария и Словакия. Това означаваше, че тези страни на процедура могат да се трансфорат единствено в директни страни, през които украинското зърно да се транспортира, преди да бъде разпределено в Европа и отвън нея. Миналата седмица обаче Европейска комисия отхвърли да удължи тези ограничавания, което възобнови напрежението сред Брюксел, от една страна, и Унгария, Полша и Словакия, от друга. Трите страни са безапелационни, че ще се опълчват на облекчаването на разпоредбите за импорт и ще запазят рестриктивните мерки.    Това провокира отвращение в Киев, вследствие на което в понеделник украинското държавно управление подава тъжби в СТО против Варшава, Братислава и Будапеща.   

" За нас е фундаментално значимо да потвърдим, че обособените страни членки не могат да не разрешават вноса на украински артикули. Ето за какво подаваме искове против тях в СТО ", изяснява Юлия Свириденко, министър от украинското държавно управление, в изказване на уеб страницата на Министерството на стопанската система в понеделник. " В същото време се надяваме, че тези страни ще анулират рестриктивните мерки си и няма да се постанова дълго време да изясняваме връзките си в съдилищата. Нуждаем се от взаимност и от отбрана на ползите на земеделските ни производители ".  
" Едностранната възбрана за импорт на украински селскостопански артикули от страна на Полша, Словакия и Унгария вреди на локалните експортьори ”, споделя още Свириденко и прибавя, че те " към този момент са претърпели и не престават да търпят обилни загуби поради престой, спомагателни разноски и неспособност да извършват външноикономически съглашения ".   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР