На фона на продължаващи скандали и взаимни обвинения на върха

...
На фона на продължаващи скандали и взаимни обвинения на върха
Коментари Харесай

Съдия пред Дарик: ВСС показа доста висока степен на непредсказуемост

На фона на продължаващи кавги и взаимни обвинявания на върха на прокуратурата, Парламентарната комисия в Народното събрание по правни въпроси одобри на второ четене измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се основава механизъм за следствие на основния прокурор.

Предстои гласоподаване на основните промени и в пленарна зала тази седмица. Гласуването в комисия не мина без проблеми - съгласно депутати от Политическа партия и Демократична България, както и специалисти, в последния миг бе изработен опит за преодоляване на Съда, което значи, че до последно ще би трябвало доста деликатно четене сред редовете.

Ще бъдат ли направени нужните промени, които да подсигуряват независимостта на правосъдната система, или за следващ път опитите ще бъдат осакатени? Докъде се простира силата на законовите промени и имат ли и в този момент магистратите принадлежности, с които да защитят престижа на правосъдната власт? Това са някои от въпросите, които разяснява в предаването " Кой приказва? " по Дарик радио Красимир Мазгалов, арбитър от Софийски градски съд.

От взаимните обвинявания на основния и зам-главния прокурор излиза наяве, че правораздаването не просто е политически пробито, а и в него работят добре смазани престъпни схеми - въпросът " Осемте джуджета " и така наречен Петьо Еврото, за които в последните дни по думите на Сарафов стана ясно, че са посещавали скандалния ресторант, употребен за щабквартира за схеми и изнудване с присъединяване на магистрати.

На въпроса закакъв признак приказва това, Красимир Мазгалов отговори: " Ние още преди към 10 дни публикувахме едно мнение, в което се желае първо основните настоящи лица, които не престават през последните семдици да усведомяват българскотообщество за едни процеси, които се случват зад завесата на правосъдната система, да бъдат отстранени. Това в последна сметка е потребно, тъй като обществото би трябвало да види това грозно лице и да разбере, че е извънредно време да се извършат тези промени, които да спрат тези унищожителни процеси ".

" Появяват се въпроси за какво произвеждане против един депутат внезапно през днешния ден се възобновява. В същото време друго произвеждане, за фотосите от спалнята на Борисов -това е едно безплодно произвеждане ", разяснява още Мазгалов.

Запитан би трябвало ли да бъде отхвърлен Иван Гешев и може ли и в този момент Висш съдебен съвет да го направи, съдията уточни, че му е мъчно да допусна какъв би бил вероятния процес, защото, по думите му Висш съдебен съвет е посочил много висока степен на непредсказуемост.

" На 11 май Висш съдебен съвет изрично отхвърли настояването пленумът да прегледа случая с намесата на Гешев в следствието във връзка с хипотетичния атентат срешу него. Същия следобяд госпожа Габриел разгласи, че първата задача на правосъдния министър в нейното държавно управление ще е искане за оставката на основния прокурор и ненадейно на слеващия ден шестима членове на прокурорската комисия внесоха напълно променено мнение по същия въпрос с искане за отсраняване на Гешев ", изясни Красимир Мазгалов.

По думите му изказванията на Борислав Сарафов приказват за една много неприятна картина, която се разкрива от ден на ден.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР