На фона на нажежените отношения със Скопие, българските управляващи за

...
На фона на нажежените отношения със Скопие, българските управляващи за
Коментари Харесай

Депутат на ПП стана за смях! Поиска костите на Самуил, които се намират в Гърция, от… Македония

На фона на нажежените връзки със Скопие, българските ръководещи за следващ път стават за смях и по този начин повреждат националния интерес. Депутат от водещата партия в ръководещата коалиция – някой си Венко Сабрутев от Политическа партия – оповестил в медиите, че с цел да свалим ветото над РСМ, от Скопие трябвало да създадат някакъв жест, като да вземем за пример да ни върнат – седнете да не паднете! – костите на Самуил. Да, тази очеизвадна и невежествена нелепост е измрънкало депутатчето-променкаджия. И в този момент в Скопие отново ще ни разнасят и ще изясняват пред външните фактори, че България им слага неуместни и неизпълними претенции, като връщането на костите на Самуил, коитр в никакъв случай не са били в РСМ. Поредният образец за това какъв брой е нездравословно за България електоратът непрестанно да се литка и да избира „младите“, „новите“. Вредно, тъй като избират хора, които нямат даже обща гражданска просвета, да не приказваме за подготвеност в региона на политиката, интернационалните връзки, държавността. Ето го и въпросното депутатче – цялостен живот до момента е било офисен планктон из всякакви бензинджийски компании, в никакъв случай и по никакьв мотив не е заемало обществена експертна или гражданска позиция по политически тематики, и бааам – народен представител, бааам – костите на Самуил. Човек най-елементарен интерес да е имал към страната, в която живее и нейната история, все шеше най-малко да е чул, че има някаква десетилетна сага с тленните остатъци на цар Самуил, която стартира от 1969 година, когато гръцкият проф. Николаос Муцопулос открива в базиликата „ Свети Ахил“ на едноименния остров в Малкото Преспанско езеро погребения, за които се допуска, че са на Самуил, племенника му и финален държател на първото българско царство Иван Владислав, шурей му Иван Владимир и сина му цар Гавраил Радомир. И около това щеше да е чул, че предаването на тленните остатъци от години е продължителен въпрос в връзките сред България и Гьрция. И прочие.

Навсякъде в цивилизования свят неналичието на политически опит е сериозен минус за политиката. И хората по предписание избират опитни и потвърдени политици пред неопитни и новопоявили се. Когато изберат неопитни – те по предписание дълго време „чиракуват“, преди да им се разреши да заемат по-важни постове. Така както не отиват на доктор при стажанти, а търсят одобрени експерти. Само у нас опитът и знанията са минус. И непрестанно се тьрсят още по-нови и още по-неопитни. Затова България е на днешното си състояние. И няма късмет за оправяне, тъй като казусът е манталитетен.

Помня по какъв начин през 1998 година, когато бях на стаж в Сената на Съединени американски щати, ми разказваха за един сенатор от щата Вермонт – от близо 40 години го преизбираха, въпреки че беше с много противоречива известност. В последните избори отново го бяха предпочели пред някаква млада вяра. И тогава американски анализатори ми обясниха: този сенатрр е основен в бюджетната комисия, има голям опит и въздействие и поради това бюджетните ползи на Вермонт постоянно са добре предпазени. Ама имало някакви кавги към него – хората обаче ги интересува да им прави работа.

Та, по този начин – а ние поверяваме властта на безспорни начинаещи и се чудим за какво работата не върви.

От Facebook профила на юриста Борислав Цеков
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР