На фона на климатичните промени, Европа трябва да преосмисли коренно

...
На фона на климатичните промени, Европа трябва да преосмисли коренно
Коментари Харесай

Европа трябва да преосмисли ценността на водата

На фона на климатичните промени, Европа би трябвало да премисли радикално визиите си за метода, по който употребява един от най-ценните си запаси – водата. Именно тя е в основата на така наречен Blue Deal – стратегически документ на Европейския съюз, който цели точно по-ефективното потребление на водните ресурси.

Това обаче не е задоволително, защото по думите на Вероника Манфреди, шеф „ Нулево замърсяване и зелени градове “ в Европейска комисия

Всички ние сме изправени пред дефицит на вода. “

Именно поради това освен бизнесът и институциите, само че и елементарните хора би трябвало да спрат да гледат на водата като даденост.

Тя взе присъединяване в семинар на тематика „ Към ново синьо съглашение на Европейски Съюз за битка със сушата и дефицита на вода “, проведен във втория ден от Европейската седмица на градовете и районите (#EURegionsWeek 2023).

По думите на Манфреди до няколко дни Европейската обсерватория, която събира и проучва данни за засушаването и наводненията в Европа, ще разгласява своя отчет. Той ще включва разбор на всеки район и прогнози по отношение на риска от засушаване или наводнения. На база на него Европейска комисия ще би трябвало да преразгледа тактиките си.

Трябва да подтикваме повторното потребление на водата, само че и да спрем загубите. Почти 29% се губят по канализацията. “

Манфреди подчертава и върху повсеместен нов метод при планирането на градовете и даде за образец здания с така наречен зелени покриви, които събират дъждовна вода и по-късно я употребяват за поливане на градини и пространства към блоковете.

Сдружението Water Europe, основа от Европейската комисия, има за цел да прокара нова визия за водата – така наречен Water Smart Society, която дава приоритет на по-ефективното потребление на водните запаси.

Всички разчитаме на водата, а през 2019 година дефицитът на вода е засегнал 29% от територията на Европейски Съюз “, разяснява Дърк Крол, шеф на Water Europe.

По думите му не може да бъде реализирано стабилно развиване в нито една сфера от стопанската система, в случай че не се преомисли изполването на водата. Недостигът на водни запаси може да изтрие до 5.6 трлн. евро от световния Брутният вътрешен продукт.

Крол изясни, че така наречен Water-Smart Society се основава на ръководство на всички водоизточници по този начин, че да се избегне дефицит на вода, да се спре замърсяването и загубите на вода. За задачата водните вериги и запаси би трябвало да са затворени и да се насърчи кръговата стопанска система, с цел да се реализира оптимална успеваемост.

 Визуализация на Water-Smart Society

Подобна нова цялостна визия, която съгласно Крол, би трябвало да бъде призната в идващия мандат на Комисията, която ще се нуждае от повече финансови принадлежности, с изключение на тези, свързани с нововъведения. По думите му Европейски Съюз дава целеви средства за основни стратегически браншове, само че един от съществени запаси остава значително подценяван - водата. Той даде образец какъв брой е основополагащо нейното значение: 
43 милиарда евро са обезпечени по линия на Европейския закон за чипове, до момента в който една интегрална скица на 30 см пластина изисква 8300 литра вода.235 милиарда евро са предопределени за цифрови технологии в границите на бюджета на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година, до момента в който един център за данни с мощ 1 MW употребява 5 милиона литра вода всяка година.130 милиарда евро вложения на Европейски Съюз са директно свързани с водородни планове, до момента в който 9 кг деминерализирана вода се изразходват за всеки кг създаден водород.
Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР