На фона на безпрецедентния срив на доверие в политическата система

...
На фона на безпрецедентния срив на доверие в политическата система
Коментари Харесай

Президентството се утвърди като стълб на стабилността и държавността

На фона на невиждания срив на доверие в политическата система и институциите, на общата рецесия на законността, президентството се утвърди като дирек на стабилността и държавността, съобщи президентът Румен Радев. Той бе безапелационен, че даже и в най-тежките времена на блокада, на непрестанни офанзиви и клюки, те не са се отклонили от задачата си и изброи седем съществени правилото: да отстояват държавността и ползите на българите; да бъдат коректив и последна преграда против беззаконието и лобизма; да концентрират публичното внимание върху недъзите на политическата система; да задават дневния ред по значими теми; да сплотяват към значими каузи; да работят за модернизацията на България и да отстояват българския интерес зад граница.

Радев уточни, че в тази виновна задача от извънредно значение е индивидът до теб. " Аз съм същински благополучен, че я продължаваме дружно с госпожа Йотова. След 5 години ние сме още по-сплотен и хладнокръвен екип. Нашето единодушие и правилно партньорство е необичайност за токсичната политическа среда на непреглътнато его, личностни спорове и обвинявания. То е и залог за нашия триумф ", съобщи Радев. Той акцентира, че с Йотова не са били пасивни наблюдаващи и не са се крили зад институционалния комфорт. " Бяхме с вас и не ви предадохме - във вашето неодобрение, във вашата вяра за свободна, обективна и солидарна България ", счита той.

" Предстои ни избор. Не просто за президент и вицепрезидент, а избор ценностен, избор на бъдеще. Избор, в който ще разгадавам на вашата мъдрост, религия, воля и сила. Затова желая да заявя това, което беше мое кредо през последните пет сложни, само че вдъхновяващи години: да бъда с народа си. Казвам го и през днешния ден: С вас съм! ", съобщи той в края на речта си, с което провокира бурни овации.

Държавният глава е наясно, че президентската институция символизира единството на нацията, само че не като глух очевидец на беззаконието и поръчител на комфорта на облагодетелстваните. " Единството не е машинален общ брой на грабители и ограбени, на лъжци и излъгани. Единението е осъзнато обединяване към демократични полезности, към гражданската воля да се разпознаят и следват съдбовно значими публични цели ", безапелационен бе Румен Радев. " Антимафиотският консенсус се роди на площадите и се придвижи в изборните урни, тъй като няма естествен човек, който да приема произвола, беззаконието и корупцията. Неуспехът на партиите на смяната да сформират действена демократична опция е единствено етапен неуспех. Обществото е зряло за промени. Въпрос на време е те да изкристализират в законите и в метода на тяхното използване ", счита той.

" Десетилетното слепване на ръководещата партия с страната, развихрилата се корупция, концентрацията на пари в близкото до властта обграждане, упражняването на въздействие посредством боязън и операции, насажданите с години неистини и измама, отровената медийна среда затормозяват измененията. В този турбулентен преход ще има потребност от постоянна институция с доверие, с ясни ценностни устои и посока, която да остане на страната на хората. За нас това е съзнателен дълг. Затова още през януари с госпожа Йотова излязохме с Послание за Нова България и обявихме желанието си да се кандидатираме за втори мандат. Потвърдихме, че ще продължим да следваме праволинейно пътя към най-важната съгласно нас непосредствена национална цел - укрепването на държавността. Без нейното реализиране всевъзможни нови управнически конфигурации и техните стопански и обществени политики ще попадат в плен на олигархията и ще бъдат обречени на неуспех, а страната - на назадничавост ", изясни президентът.

Радев увери, че ще продължат битката за почтени и налични избори, за лъчение на нов вид ръководство - синтез на честност и подготвеност, подсилване на върховенството на закона, секване на злоупотребата с власт и кражбите, за вложения в човешкото развиване, гарантиране на свободата на медиите. " Само по този начин ще победим бедността и безправието, ще намерим достойното си място в европейското семейство. Място, което ни принадлежи като страна с принос към историята, духовността и стопанската система на континента ", добави той.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР