На Еньовден Министерство на околната среда и водите предупреждава, че

...
На Еньовден Министерство на околната среда и водите предупреждава, че
Коментари Харесай

Мурсалският чай остава застрашен и забранен за бране

На Еньовден Министерство на околната среда и водите предизвестява, че естествените залежи на мурсалски чай остават застрашени , по тази причина и билката е неразрешена за жътва даже и за персонални потребности.

Списък с 24 билки дефинира кои лечебни растения е неразрешено да се събират със стопанска цел. За други 11 всяка година се дефинират възможни количества . Това са еньовче, остаряло биле, ранилист, бодил кисел, шапиче, червен божур, зърнастец елшовиден, иглика, катранка, решетка безстъблена и лютива тлъстига.

У нас всяка година се събират и обработват сред 15 000 и 17 000 тона лечебни растения , от които към 90% се изнасят .
 Еньовден е
Еньовден е

Билките са с лечебна мощ

Българските билки съдържат положително количество скъпи биологично дейни субстанции и по тази причина са по-лековити от тези, създадени по обработен метод в Китай или в Полша.

По количество създадени билки на единица повърхност България е на едно от първите места в света . Превъзхождаме най-големите производители и експортьори като Индия и Китай. В Европейския съюз (ЕС) няма друга страна с такова многообразие и благосъстояние от диворастящи лечебни растения. От всички страни в Европейски Съюз единствено в България събираме билки от дивата природа и то в огромни количества .
 Министерство на околната среда и водите припомня, че билките имат предел и би трябвало да се употребяват рационално
Министерство на околната среда и водите припомня, че билките имат предел и би трябвало да се употребяват рационално

В България се събират към 200 типа лечебни растения

Специалистите по биоразнообразие припомнят, че при опазването на естествените залежи значима роля имат хората, които живеят покрай тях. И приканват локалните поданици да алармират контролните органи и локалната власт за незаконно изкупуване, сеч или заличаване.

Пунктовете за изкупуване и мостра на билки би трябвало да са регистрирани и под надзор. Издават и позволителни, с които се събират билки за икономически цели.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР