На две години условно с 4-годишен изпитателен срок и глоба

На две години условно с 4-годишен изпитателен срок и глоба ...

Мъж от с. Мулдава се опита да подкупи полицай, осъдиха го на глоба и 2 г. условно.

На две години условно с 4-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 2 000 лева бе осъден местен жител от асеновградското село Мулдава. Той бе обвинен в опит да подкупи двама полицаи от Ру на МВР в Асеновград. Ситуацията се разиграла през август миналата година. 59-годишният мулдевец подхвърлил банкнота от 50 лева на асеновградски полицаи, които го спрели за рутинна проверка.
Мъжът бил тръгнал към нивата на свой съселянин, с когото имали уговорка да балира люцерната му с трактора си. Преди да започне да работи обаче мулдавецът решил да се отбие в кръчмата в селото. Там той отишъл около 20:00 ч. със свой работник, когото приел да живее в дома му. Трактористът изпили една бира, а после и 100 грама уиски. След като се почерпили двамата потеглили към нивата автомобила на сина на 59-годишния жител на Мулдава, като бил и шофьорът. Мудавецът не носел в себе си нито шофьорска книжка, нито лична карта.
От асеновградските полицаи той бил спрян за проверка малко след 21:00 ч. Полицейският екип бил разположен в центъра на Мулдава. Проверката започнала, като полицаите поискали от двамата, пътуващи в колата, лична карта, а на шофьора - и свидетелство за управление на моторно превозно средство. Полицейският екип се усъмнил в трезвеността на водача на автомобила, тъй като през отворения прозорец лъхало силно на алкохол. Това наложило да бъде извикан патрул на КАТ, който да тества шофьора с дрегер.
В този момент 59-годишният мъж извадил от джоба на тениската си 50 лева. Подавайки ги на единия от ченгетата, мулдавецът подканил: „Дай да оправим нещата...“. Полицейският служител наредил на шофьора да си прибере парите, но той не изпълнил нареждането и продължил да настоява. През това време полицаят повикал колегата си, която в същото време проверявала документите на друг водач, и отново поискал от 59-годишния жител на Мулдава да представи документите си. Вместо това, обаче, трактористът запалил двигателя на автомобила и потеглил рязко, като за малко не прегазил полицайката.
Със служебния автомобил полицейският екип се опитал да настигне беглеца, но не успял и се върнал обратно в центъра на селото. Тогава на помощ за разпознаване самоличността на извършителя бил извикан кметът на селото. Заедно с полицаите той изгледал записа от насочената към местопроизшествието камера и установили кой е. Служителите на реда веднага отишли до дома на тракториста, но там не открили нито него, нито колата. Синът на 59-годишния мъж обяснил, че баща му е на полето с трактора си. Той завел полицаите до мястото, а екшънът продължил и на новата. Мулдавецът се опитал да избяга повторно, но този път с трактора си. В крайна сметка се отказал, слязъл от селскостопанската кола и седнал на земята, като междувременно на мястото пристигнали и още двама полицейски служители.
Първоначално бащата отричал да е шофирал автомобила на сина си, но накрая си признал всичко, след като му казали, че има видео записи от случилото се. Мъжът бил тестван с дрегер, който показал 0,94 промила наличие на алкохол в кръвта. По-късно му била взета и кръвната проба, която доказала 0,71 промила. Условната присъда с изпитателен срок и глобата на Окръжен съд-Пловдив бе потвърдена от Апелативния съд в областния град. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд в срок от 15 дни.

Източник: actualno.com