На днешният ден можем да си спомним за Джон Вѝнсънт

...
На днешният ден можем да си спомним за Джон Вѝнсънт
Коментари Харесай

Признанието на Джон Атанасов като компютърен пионер идва трудно

На днешният ден можем да си спомним за Джон Вѝнсънт Атана̀сов (John Vincent Atanasoff) - американският физик, математик и електроинженер от български генезис. Той е основател и на новаторска сметачна машина с обособен запаметяващ модул, по-късно приета за един от първите електронни непрограмируеми компютри със особено предопределение.

Джон Атанасов е роден на 4 октомври 1903 година покрай Хамилтън, НЮ Йорк. Баща му Иван Атанасов е роден в Ямболско. През 1889 година, на 13-годишна възраст той емигрира в Америка дружно с чичо си.

Роден в многодетно семейство на българин и ирландка, Джон Атанасов от дребен демонстрира своя интерес към математиката и електротехниката. Завършва електроинженерство, а по-късно пази магистърска степен по математика и докторска дисертация по теоретична физика. Професионалната му кариера стартира в Щатския лицей на Айова като учител по математика и физика.

Войната трансформира радикално кариерата на Атанасов и в интервала 1942-1952 година той работи единствено по военни планове. След това основава лична консултантска компания, става сполучлив предприемач и през 1969 година се пенсионира. През това време компютърната промишленост се развива и конкуренцията сред производителите пораства.

Признанието на Джон Атанасов като компютърен пионер идва мъчно, защото приносът му е индиректен. В Съединени американски щати е награден с Computer Pioneer Medal от Институт на инженерите по електротехника и електроника (IEEE) едвам през 1984 година „ за първия електронен компютър с поредна памет “. Университетът в Айова също му отдава заслуженото, като финансира изграждане на имитация на машината му.

Джон Атанасов е идвал два пъти в България (в края на 1970 година и през май–юни 1985 г.), тук е прославян като „ българинът – татко на електронния компютър “. Той е определен за задграничен член на Българска академия на науките.

От 1988 година името на Атанасов носи първият метеорит, открит и проучен от българи в Националната астрономическа обсерватория „ Рожен “. Върхът Атанасов нунатак в Антарктика е наречен в негова чест през 2002-а. А година по-късно е учредена премия „ Джон Атанасов “, която се връчва годишно.

Паметници на Джон Атанасов има в София (пред Телефонната палата), издигнат с дарения на стойност над 160 000 лева и открит през октомври 2003 година, и в село Бояджик, Ямболско, родното място на татко му.

Празникът на българския програмист

е на 4 октомври, рождената дата на Джон Атанасов.

На този ден е Професионалният празник на експертите по компютърна техника, осведомителни технологии и автоматика. За подобен е разгласен с Решение № 633 от 27 септември 2007 година на Министерския съвет. Мотивът е, че оповестяването на 4 октомври за професионален празник на компютърните експерти ще бъде тласък за работата им и самопризнание за достиженията им.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР