На днешния ден Църквата отбелязва празника на св. Атанасий Велики.

...
На днешния ден Църквата отбелязва празника на св. Атанасий Велики.
Коментари Харесай

Атанасовден е! Иди си зимо, идвай лято!

На днешния ден Църквата отбелязва празника на св. Атанасий Велики. В националните вярвания Свети Атанас е показан като владетел на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата стартира да си отива. Затова той е признат за заповедник на зимата.
Прочетете още
Народът назовава Атанасовден още „ среди зима “, св. Атанас яхва бял кон, облича бяла риза и се провиква от Балкана: „ Иди си, зимо, идвай лято! ”. Рано заран на Атанасовден всички се насочат към баирите над селото, с цел да посрещнат изгрева на слънцето, палят се огньове и се прескачат за здраве. В Самоковско споделят, че на този ден св. Атанас „ забожда главата си в земята ” и по този начин я затопля и приготвя за оран. В пиринския край имат вяра, че всички заболявания се събират на Антоновден, а на Атанасовден потеглят по хората. За да не разсърдят заболяванията, на тези празници дамите не подхващат никаква домашна работа.

Според българската национална традиция на Атанасовден се коли черна кокошка. Приготвя се с ориз и се раздава на родственици и съседи срещу неприятни заболявания. Перата на птицата наложително се резервират, тъй като се има вяра, че имат лечебна мощ. На някои места в България на този ден се палят огньове, които всички прескачат за здраве.

В националните показа живеят двама братя близнаци, ковачите Антон и Атанас, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден (17 януари) и Атанасовден (18 януари) са един след различен и се празнуват като празници на ковачи, железари, ножари и на налбанти.

На този ден имен ден честват Атанас, Атанаска, Наско, Наска, Таньо, Тинка, Танас, Насо, Нася, Нанси. Честито на имениците!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР