На днешния ден през 1994 г. става смяна в ръководството

...
На днешния ден през 1994 г. става смяна в ръководството
Коментари Харесай

През 1994 г. Иван Костов заема мястото на Филип Димитров като лидер на СДС

На днешния ден през 1994 година става промяна в управлението на Съюз на демократичните сили - съюзът, който е основан на 7 декември 1989 г. като коалиция от група неправителствени организации и възобновени остарели партии с цел отхвърлянето на комунистическата тоталитарна система и установяването на демокрация в България.

На мястото на подалия оставка като ръководител Филип Димитров е определен Иван Костов. Той е водач на Съюза на демократичните сили от 1994 до 2001 година и по-късно на Демократи за мощна България (ДСБ) - от 2004 до 2013-а. Иван Костов е бил национален представител в VII-то Велико Народно заседание, в 36-то, 37-то, 38-то, 39-то, 40-то и в 41-то нормално Народно  събрание. Иван Костов е бил министър-председател на България в интервала от 1997 до 2001 година.

През 1994 година в СДС настава още едно мъчително разединение. От Съюз на демократичните сили излиза авторитетната Демократическа партия, която образува коалиция Народен съюз заедно с БЗНС-НС на Анастасия Мозер. Дясноцентристкото пространство губи сили и известност и закономерно на парламентарните избори през декември 1994-а Съюз на демократичните сили остава на второ място с 68 места, а Българска социалистическа партия печели безусловно болшинство от 125 депутати.

През 1995-1996 година стремежът на новото управление, отпред с Иван Костов,  е към по-голямо единение и обща политика, която да очертае бъдещето на Съюз на демократичните сили като дясноцентристка политическа партия. Опитвайки се да си върне политическото въздействие и да завоюва изборите, Съюз на демократичните сили още веднъж се връща към съдружния принцип и инициира основаването на обединението Обединени демократични сили  (ОДС), в която с изключение на Съюз на демократичните сили влизат Демократическата партия и Български земеделски народен съюз „ Народен съюз “. Първият триумф на обединението е спечелването на президентските избори през октомври 1996 от претендента на обединението Петър Стоянов.

През 1997 година, след сериозна финансова и икономическа рецесия, довела до хиперинфлация, държавното управление на БСП с министър-председател Жан Виденов пада от власт в средата на мандата си от четири години. На последвалите парламентарни избори ОДС - коалиция, водена от Иван Костов, печели болшинство в българския парламент, и той заема поста министър-председател на Република България.

Кабинетът е изправен пред сложната задача да възобнови забавените от рецесията стопански и обществени промени в България. Костов е първият министър-председател след 1989 година, който остава на поста за цялостен четиригодишен мандат. Правителството му стабилизира финансовата система, организира огромна, повсеместна приватизация и слага началото на интервал на резистентен стопански напредък.

Във външната си политика държавното управление на ОДС продължава линията към участие в Европейския съюз. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР