На днешния ден през 1944 г. по време на Втората

...
На днешния ден през 1944 г. по време на Втората
Коментари Харесай

Параклисът Дева Мария на българите в Болоня ни напомня за славни дни

На днешния ден през 1944 година по време на Втората международна война англо-американската бомбардировъчна стратегическа авиация унищожава църквата "Дева Мария на Българите " или "Богородица на Българите " в кампуса на Болонския университет.

Параклисът "Дева Мария на българите " или "Богородица на българите " (на италиански: Chiesa di Santa Maria dei Bulgari) е академични параклис в центъра на кампуса на Болонския университет - първия в Болоня, Италия, Европа.

Носи името си по най-известния гласатор на Ирнерий - Булгаро. Издигнат е през 1158 година.

Гласаторите (от гръцки на латински: glossa - остаряло и рядко слово) са адвокати (доктори или студенти по "Право "), занимаващи се с проучване, пояснение и прогласяне на античното римско право в Средновековна Европа в границите на традицията, положена от школата на гласаторите, на чиято основа поражда първият европейски университет - Болонският.

Школата по право на гласаторите е учредена на Ирнерий, а въздействието ѝ се разгръща в Италия, Франция и Германия през XI-XIII век. Ирнерий (на италиански: Irnerius, към 1050 - след 1125 г.) е феодален италиански академик от Болоня. Той е измежду първите гласатори - преподаватели и тълкуватели на Corpus Iuris Civilis.

Ирнерий е признат за създател на първия европейски университет, оживял и до през днешния ден - Болонския. Той е и откривател на римското право, професор по право на Университета на Болоня. Ирнерий е нравствен подстрекател и създател на школата на гласаторите в Болоня, прераснало по-късно в първи европейски университет.

Параклисът " Дева Мария на българите " е емблематичен и алегоричен семантично за въвеждането на духа на академизма през средновековието в Европа и за последвалия Ренесанс в лицето на схоластиката. Булгаро е оставил много огромни следи от активността си, името му носят няколко здания в университетския квартал и централен площад на име "Корте дей Булгари ", което ще рече "Площад на българите ".

Част е от библиотеката на Болонския университет и тъкмо над него е ситуирана известната зала по анатомия на знанието в която са изобразени над тялото Христово фигурите от ляво на дясно на Йосиф от Ариматея, Мария Саломе, Дева Мария, Йоан Богослов, Мария Клеопова и Мария Магдалина.

Йосиф от Ариматея е древен новозаветен персонаж, за който се загатва в Четирите Евангелия и в Книгата на оракул Исая. След разпятието на Христос, Йосиф отива при Пилат Понтийски, прокуратор на римската провинция Юдея, и моли да му бъде позволено да погребе тялото. След като получава разрешението, той го поставя в пещера-гробница, негова благосъстоятелност.

Пресвета Богородица съгласно християнската традиция се назовава Мария , майката на Иисус Христос и брачна половинка на дърводелеца Йосиф. Известна е с разнообразни прозвища като Дева Мария, Светата Майка, Мадона и други. Тя е най-почитаната светица в православието и католицизма. Една от трите съвършени дами в исляма.

Йоан Богослов , съгласно множеството християнски деноминации - "Свети Йоан Богослов ", е един от 12-те апостоли на Исус Христос, а както може да се съди съгласно евангелския роман - един от най-приближените му възпитаници.

Марѝя Магдалѝна , срещана и като Марѝя Магдалѐна , е почитана като светица от християнските църкви. Появява се в Новия Завет, разказана е като предана последователка на Иисус Христос, мироносица, и свидетелка на възкресението му.

След завладяването на Болоня през 1798 година Наполеон Бонапарт подрежда ремонт на цялата Божествена комбинация и преместването ѝ в Лувъра. След края на Наполеоновите войни всичко е реставрирано.

Параклисът е срутен от англо-американската стратегическа авиация на 29 януари 1944 година, като са унищожени скъпи стенописи от XVI век. След края на Втората международна война е направена възстановка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР