На днешния ден през 1912 г. в битката при Кърджали

...
На днешния ден през 1912 г. в битката при Кърджали
Коментари Харесай

Балканската война присъединява трайно Кърджали с Източните Родопи към Царство България

На днешния ден през 1912 година в борбата при Кърджали българите нанасят проваляне на османците и причисляват трайно Кърджали с Източните Родопи към Царство България.

Битката при Кърджали се води през есента на 1912 година, по време на Балканската война, в която българите (Хасковският отряд, предвождан от полковник Васил Делов) нанасят проваляне на турците (корпуса на Явер паша). Към 16 ч. българските войски влизат в Кърджали. Годишнината от това събитие се празнува годишно на 21 октомври като празник на града.

Кърджали е център на област и община Кърджали. Населението на града е 43 263 души. Намира се на 47 км от град Хасково, на 84 км от град Смолян, на 95 км от град Пловдив, на 111 км от град Стара Загора, на 243 км от София, на 78 км от Гюмюрджина и на 383 км от Иснабул.

През Кърджали минава Паневропейският транспортен кулоар №9 през прохода "Маказа ". Разстоянието от регионалния център до границата с Република Гърция при Граничен контролно-пропусквателен пункт Маказа-Нимфея е единствено 54 километра.

Кърджали е стопански най-развитият град в Източните Родопи. Близо до него са ситуирани язовир "Кърджали " и Водноелектрическа централа "Кърджали ".

Значението на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Маказа " пораства през последните години, тъй като той "лежи " на интернационалното трасе към Беломорието. Трансграничният път през прохода Маказа поема автомобилния поток от Северна Европа към пристанищата в Александруполис и Кавала на Бяло море. През този граничен пункт не минават тежкотоварни камиони и рейсове, а е отворен единствено за лекотоварения трафик на МПС до 3.5 тона. Туристическият сезон в допълнение натоварва пътя. Освен българи, отсам пътуват и доста чужденци, най-вече туристи от Румъния. Много турски жители избират да влизат в Турция през Маказа, и по този начин да заобикалят тапите на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Капитал Андреево ". А по този начин си икономисват и повече от 100 километра.

В тази връзка от години приоритет в програмата на ръководещите в Кърджали е построяването на Околовръстния път на Кърджали. Надеждите за построяването му се обвързва с стартирането в деяние на тол системата, от която ще се обезпечи разполагаем свободен запас, с който поетапно да се осъществя планът за Околовръстния път на Кърджали. При гостуването си в Кърджали през април и заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков даде обещание, че през 2020 година стартира построяването на околовръстния път.

А по този начин ще се увеличи скоростта на директното придвижване и ще се редуцира доста и пътуването до Гърция и от Кърджали до Бяло море ще се стига за час по първокласни пътища. Още повече, че обходният път е част от общоевропейския транспортен кулоар №9 Хелзинки-Дедеагач.

Проектът за промишлена зона в Кърджали е нов за "Национална компания индустриални зони " и в развиване, само че към този момент има деклариран инвеститорски интерес от гръцки и турски компании. Градът предлага еднакъв терен на бивше летище, който граничи с различен промишлен център, в непосредствена непосредственост до град Кърджали. Зоната е ситуирана до жп мрежа и до националния път Русе - Маказа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР