На днешния ден през 1905 г. в Санкт Петербург, столица

...
На днешния ден през 1905 г. в Санкт Петербург, столица
Коментари Харесай

Василий Леонтиев печели Нобел за развитието на метода разходи - готова продукция

На днешния ден през 1905 година в Санкт Петербург, столица на Руската империя в продължение на повече от два века (1713-1728, 1732-1918 г.), е роден Василий Леонтиев (на съветски: Василий Васильевич Леонтьев). Баща му - петербургски професор по стопанска система, също се споделя Василий.

Василий Леонтиев е един от най-бележитите американски икономисти (от съветски произход). Леонтиев печели Нобелова премия за стопанска система през 1973 година за развиването на метода "разходи - подготвена продукция " и приложението му в проучванията на значими стопански проблеми.

Леонтиев приключва Санктпетербургския държавен университет (на 19 години). Либералната конюнктура в първата половина на 20-те години в Съветска Русия му дава опция през 1925 година да замине в чужбина, с цел да приключи образованието си.

След това Леонтиев учи в Хумболтовия университет в Берлин. В немската столица той става лекар на икономическите науки, след това известно време работи в Института за международно стопанство в Кил, а към година е и стопански консултант в Китай.

По това време Леонтиев към този момент е създател на няколко публикации, които дефинират и научните му ползи: той търси начини да сплоти икономическата доктрина с математиката и статистиката. А следвайки тази посока младият академик последователно се трансформира в един от създателите на иконометриката - направление в икономическата просвета, което подчертава върху измерването на стопанските величини и количествения разбор.

През 1931 година Леонтиев отпътува за Съединени американски щати и след няколко години става американски жител.

Там той преподава стопанска система в Нюйоркския университет (където основава Института за стопански анализи) и в Харвард (от 1932 г.).

Според авторитетната интернационална Енциклопедия на публичните науки приносът на Леонтиев в икономическата просвета е съпоставим с този на Адам Смит и Джон Мейнард Кейнс.

Василий Леонтиев умира на 5 февруари 1999 година в Ню Йорк.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР