На днешния ден през 1828 г. след обединението на Прусия

...
На днешния ден през 1828 г. след обединението на Прусия
Коментари Харесай

Калининград/Кьонигсберг крие тайната на Кехлибарената стая

На днешния ден през 1828 година след обединяването на Прусия за столица на унията е избран Кьонигсберг (днешният Калининград). Като независима страна Кралство Прусия съществува от 1701 година до включването му в Германската империя през 1871 година, в която кралят на Прусия е и немски император.

Калининград или Кьонигсберг (наименование от 1255 до 1946 г.) през днешния ден е град в Русия. Той е административен център на едноименната област, съветски ексклав, ситуиран сред Литва, Полша и Балтийско море. Анклав е част от територията на страна, нямаща обща граница с главната ѝ част и обкръжена от непозната територия. Другият ослепителен образец е Аляска - сред нея е родината (САЩ) стои Канада.

Калининград се намира при вливането на река Преголя във Висленската лагуна. Жителите на града са към милион. Днес популацията му е една разнородна примес от беларуси, украинци, руснаци, немци, литовци, поляци. Калининград в действителност е най-западната област на необятната съветска територия, само че той няма сухопътна връзка със страната. От Варшава до Калининград са единствено 35 км, а литовската граница е на 70 километра.

В града се намира най-западното и само незамръзващо пристанище на Русия в Балтийско море. Автобусни направления свързват града с Беларус, Литва, Латвия, Полша и Германия. След влизането на Полша и Литва (през май 2004 г.) в състава на Европейския съюз жителите на Калининградска област изпитват компликации при пресичането на границите и са изолирани от останалата част на Русия.

Днешният Калининград е учреден от чешкия крал Отокар II през 1255 година и е наименуван в негова чест Кьонигсберг (на немски: Königsberg - безусловно "Кралски връх ", преносно "Кралска корав "). Той е един от основните градове на Тевтонския медал, а по-късно е център на Източна Прусия.

Тевтонският медал (тевтонски произлиза от латинското teutonicus - немски) е третият огромен рицарски медал, учреден по времето на кръстоносните походи в Палестина след ордена на йоанитите (Малтийския орден) и ордена на тамплиерите. Германският медал действа и в наши дни. Днешното седалище на Немския медал (Deutscher Orden) е Виена, където има музей и списък. Понастоящем той има 1000 члена в пет "провинции ": Австрия, Германия, Италия, Чехия и Словения. Главните му задания са духовната настойчивост и грижата за заболели и остарели хора.

След края на Втората международна война тази част Прусия е включена в рамките на Съюз на съветските социалистически републики и коренното немско население е напуснало този район. През 1946 година, след завладяването му от руснаците, градът е наименуван на името на комунистическия функционер Михаил Калинин. Понастоящем Калининградска област е ексклав, обособен от Русия без общи граници с страната към която принадлежи. Като територия Калининградска област е два пъти по-малка от Белгия.
В началото на 90-те години на предишния век се слага въпросът за връщането на историческото му немско наименование - Кьонингсберг, възобновяване на старите названия на улиците, а също по този начин и обитаеми пунктове в региона.До дефинитивно решение не се стига.

Кьонигсберг е отечество и последна спирка за видния немски мъдрец от 18 век Имануел Кант (Immanuel Kant; 22 април 1724 - 12 февруари 1804 г.). Кант е последният авторитетен мъдрец на съвременна Европа от класическата редица по доктрина на знанието по време на Просвещението, която стартира с Джон Лок, Джордж Бъркли и Дейвид Хюм. Той е измежду най-влиятелните мислители в историята на западната философия. Неговата мисъл оказва мощно въздействие също и върху образуването и развиването на най-новите метафизичен посоки и обичаи - феноменология, херменевтика, екзистенциализъм, позитивизъм, постструктурализъм, аналитична философия.

Калининград не е известна туристическа дестинация, само че има какво да се види. Сред забележителностите на този град са Кьонингсберска катедрала, площад Победа, Кьонингбергската цитадела, домът на Съветите, катедралата "Исус Спасител ", остарялата пруска зоологическа градина, както и Държавния университет "Имануел Кант ". Тук има музей на международния океан, както и още няколко исторически замъка, които припомнят за рицарските времена.

В Калининград е първата цитадела на Тевтонските рицари - замъкът Инстербург. Тук се е съхранявала една от най-интересните секрети на 20 век - Кехлибарената стая, подарена на съветския цар Петър Велики от пруския крал Фридрих Вилхелм. По време на Втората международна война немците я "опаковат " в дървени сандъци и я скриват в подземието на Кьонингсбергския палат. Те изчезват по време на бомбардировките над града в края на войната и до през днешния ден не са открити.

Главната катедрала на остарелия град Кьонигсберг е издигната през 1333 година. Тя е разрушена през 1944 година по време на английските въздушни набези против немските войски. Възстановяването на този храм стартира едвам през 1994 година с финансовата поддръжка на Германия, Полша и Русия. Днес в катедралата има концертна зала и православен параклис, а тържественото й разкриване е през 2005 година.

На града е наименуван немският крайцер "Кьонигсберг ".

Една от забележителностите на града е Калининградски зоопарк, който e измежду най-големите и остарели зоопаркове в Русия. Той е открит през 1896 година. В неговата сбирка са показани над 315 типове животни, а числеността на живите експонати е над 2264 броя. Калининградският зоопарк по едно и също време е и ботаническа градина. Забележителността на парка са не толкоз животните, колкото редките растения (например Гинко). В зоопарка може да се видят и скулптори на животни: бронзова скулптура на лос, каменна скулптура на орангутан и други. Входът на зоопарка е декориран с група скулптурни портрети на всякакви животни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР