На днешния ден през 1816 г. Индиана става 19-ят щат

...
На днешния ден през 1816 г. Индиана става 19-ят щат
Коментари Харесай

Земята на индианците става 19-ят щат на САЩ

На днешния ден през 1816 година Индиана става 19-ят щат на Съединени американски щати. Името му значи " Земя на индианците ". По повърхност този щат е огромен съвсем колкото България - 94 321 кв. км, върху които живеят 6 619 680 индивида. Столицата му се назовава Индианаполис - градът се намира съвсем в географския център на щата, на брега на Уайт Ривър. Индианаполис е най-големия град на щата и е дом на 12.8% от цялото население на Индиана. Основан е като щатска столица през 1821 година на мястото на траперското населено място Фол Крийк. Щатското държавно управление избира Александър Ралстън , помагал за проектирането на Вашингтон, да построи новия град. Сериозен подтик за развиването на Индианаполис дава достигането до града на железницата през 1847 година. Благоприятното разположение на града го трансформира в огромен транспортен център и през днешния ден прякора на града е Кръстопътя на Америка (Crossroads of America).

Петте най-големи общности в Индиана са: немци, американци, ирландци, англичани и афроамериканци. Хората с немско родословие са най-многобройната група, оповестена в Индиана и съставляват съвсем една четвърт от бялото население в преброяването. Хора с американско и британско родословие са публикувани из целият щат, най-много в южната и централната му част. Гари и заобикалящите го покрайнини на Чикаго, както и Индианаполис, имат огромен % чернокожи в популацията си.

В Саут Бенд има огромна полска общественост, а в Мишауака (град, прилепен до Саут Бенд) - забележителна част хората са с белгийско родословие. "Дингъс Дей ", полски празник, който се чества в понеделник след Великден е доста известен в Саут Бенд.

В северната част на Гоушен, област Елкарт, има огромна латиноамериканска общественост. Много от пътните знаци в региона имат надписи на 2 езика - на британски и на испански.

От религиозна позиция Индиана е най-вече протестантска макар че забележителна част от популацията е католическо. Влиянието на католиците е осезаемо с помощта на един от огромните реномирани университети в Съединени американски щати - Нотрдамският университет в Саут Бенд, който е католически. В Индиана има сензитивно наличие на менонити и амиш християни, най-много в Елкарт и ЛаГрейндж на север и област Парк на запад. В градовете преобладават католическата и протестантската черква, а отвън тях - евенгелистката и фундаменталистката черква. Индианаполис е седалище на две консервативни течения - Свободната методистка черква и Уеслианската черква.

Индиана граничи с езерото Мичигън на северозапад, щата Илинойс- на запад, споделя река Охайо за граница с Кентъки на юг, с щата Охайо на изток и Мичиган на север. По-голямата част от Северна Индиана е обработваема земя. Северозападната част обаче се смята за част от агломерацията на Чикаго и е гъсто обитаема. Гари, град на брега на езерото Мичиган, е отечество на Майкъл Джексън и Джанет Джексън. Тук е роден и Джоузеф Юджийн Стиглиц - американски икономист, създател и професор в Колумбийския университет. Носител е на Нобелова премия за стопанска система през 2001-а.

Южната част на щата е комбинация от обработваема земя и гори. Тя също по този начин е по-хълмиста от Северна Индиана.

Жителите на Индиана се назовават "Hoosiers ". Хужър (на британски: hoosier) нормално значи гражданин на (или човек роден в) американския щат Индиана. В региона на Сейнт Луис в щатите Мисури и Илинойс се употребява като обидна дума към белите със значение "бял отпадък " и, за разлика от реднек, хик и хилбили, хужър се употребява за хора, живеещи в градска среда.

Мнозина смятат Индиана за един от най-консервативните щати в Средния Запад. След поддръжката за Линдън Джонсън и Бари Голдуотър през 1964 година. Индиана не е гласувала за нито един претендент за президент на Демократическата партия. Тази самобитна традиция бе нарушена от Барак Обама през 2008 година, който победи републиканския претендент Джон Маккейн с 50 против 49 %. По отношение на губернаторите обаче, половината от определените през ХХ век са демократи.

Бойният транспортен съд USS Indiana е кръстен на щата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР