На днешния ден православната църква почита Свети мъченик Бонифаций.Свети Бонифаций

...
На днешния ден православната църква почита Свети мъченик Бонифаций.Свети Бонифаций
Коментари Харесай

Днес черпят красиви и интересни имена заради светец, който бил любовник на знатна римлянка

На днешния ден православната черква уважава Свети страдалец Бонифаций.

Свети Бонифаций Римски е роден през 3-и век в Рим. Според житието му, той бил шеф на имотите  на Аглая, дъщерята на префекта на Рим - Акций.

Бонифаций бил ухажор на знатна римлянка, прочут алкохолик, само че имал положително сърце и бил милосърден към нищите и помагал на нуждаещите се.

Неговата стопанка Аглая била християнка, която събирала свети мощи. Затова го пратила в Мала Азия да купи мощи на мъченици за вярата. Бонифаций, дружно с плебеи от имението на господарката си, отпътували за Мала Азия и по-точно в град Тарс, където станал очевидец на мъченичеството на 20 християни.

Когато видял техните премеждия, повярвал и изповядал себе си като християнин. Коленичил и отказал да се поклони на боговете на римляните. Тогава го изпратили на изтезания. След което бил посечен с меч.

Робите на Аглая го търсили три дни, като мислели, че той е някъде в кръчмите. Когато го намерили, Бонифаций бил към този момент посечен и съумели да го изплатят за 500 златни монети.

Помазали останките му с благовония и ги пренесли в Рим.  След като го пренесли в Рим, Аглая построила дребен храм в рамките на своето имение на Латинския път и погребала мощите му там. След нейната гибел и тя била заровена до него.

През Vll век на хълма Аветин в Рим била издигната черква, отдадена на Алексий човек Божий и свети страдалец Бонифаций, където пренесли мощите му.

В днешни времена те не престават да се пазят там. Наред с неговата памет, през днешния ден се празнува и паметта на света Аглая, която била призната в сонма на светците след блажената си кончина.

Свети Бонифаций избавя от пиянството. Молитвите към него спомагат за избавянето от този недостатък.

Имен ден честват  Аглая, Аглика, Дарина и Дарин.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР