На днешния ден можем да си спомним за Робърт Нойс

...
На днешния ден можем да си спомним за Робърт Нойс
Коментари Харесай

Робърт Нойс е един от изобретателите на интегралната схема

На днешния ден можем да си спомним за Робърт Нойс (Robert Noyce), именуван също кмета на Силициевата котловина - американският бизнесмен, съосновател на Fairchild Semiconductor през 1957 година и на Intel през 1968 година.

"Интел Корпорейшън " (Intel Corporation) е основана в град Санта Клара, щата Калифорния, мултинационална корпорация, известна най-много с производството на микропроцесори и профилирани интегрални системи. Intel е производител на мрежови карти, чипсети за систематични платки, компютърни съставни елементи и други устройства. Intel създава проучвателен планове във всички области на полупроводниковата индустрия.

Робърт Нойс е и един от изобретателите, дружно с Джак Килби от Texas Instruments, на интегралната скица. Килби изобретява своята интегрална скица шест месеца преди Нойс, само че не дава гласност на изобретението си. Поради това никой не оспорва на Нойс купата Съизобретател.

Робърт Нойс е роден на 12 декември 1927 в Бърлингтън (Айова) в фамилията на Ралф и Хариет Нойс. През 1949 година взема бакалавърска степен по физика в Гринъл Колидж (Grinnell College) и докторска степен по физика в Масачузетския механически институт (Massachusetts Institute of Technology) през 1953 година.

Докато учи в Гринъл, Нойс открадва едно прасе от близка плантация, с цел да провежда студентско Луа (Хавайски празник с обичайни храни и забавления) и го заколва в Кларк хол (Clark Hall). Това едвам не му коства изпъждане от колежа, макар че самичък си признава за осъществената палавщина и предлага да заплати прасето. Спасява го професорът му по физика Грант Гейл (Grant O. Gale).

В началото Нойс стартира работа в лаборатория за полупроводници "Шокли " (Shockley Semiconductor Laboratory), поделение на "Бекмън инструмънтс " (Beckman Instruments), само че напуща дружно с още седем сътрудници, с цел да основат "Полупроводници Феърчайлд " (Fairchild Semiconductor Corporation).

Робърт Нойс и Гордън Мур (Gordon E. Moore, химик и физик), основават Intel през 1968 година, откакто напущат Fairchild Semiconductor. Те употребяват рисков капитал, възложен им от Артър Рок. Третият чиновник в компанията е Андрю Гроув (Andrew Grove - инженер-химик, прочут още като Andy Grove), който е отпред на компанията през по-голямата част на 80-те и 90-те години на ХХ век. Той е останал в историята като основната фигура в Intel. Анди Гроув е един от колосите на софтуерния свят. Под управлението му годишните доходи на компанията нарастват от 1.9 милиарда до над 26 милиарда $. Към края на 90-те години Intel е към този момент една от най-големите и най-успешните корпорации в света, макар че жестоката конкуренция в полупроводниковата промишленост е влошила до известна степен нейната позиция.

Известно е, че Нойс не е бил харесван от изпълнителния шеф на Intel - Анди Гроув (Andy Grove), който става президент на компанията през 1979 година. Гроув, който е бил фамозен с безпардонността си в търсенето на неточности у другите, е имал Нойс за положително момче, само че дразнещо и без особени заложби или резултати.

Сградата на основния офис на Intel в Санта Клара (Santa Clara), Калифорния, в този момент носи името на Робърт Нойс. Той е награден с почетния орден на IEEE през 1978 година "за принос към силициевите интегрални микросхеми, които са крайъгълен камък на актуалната електроника ".

В своето последно изявление, Нойс е запитан какво би направил, в случай че е император на Съединените щати. Той дава отговор, че с изключение на всичко друго би направил по този начин, че да е сигурен в подготовката на идващото потомство, за процъфтяването му в ерата на високите технологии. А това би включвало образование и на най-бедните и необразовани хора.

Робърт Нойс умира на 62 година от инфаркт на 3 юни през 1990 година в Остин (САЩ).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР