На днешния ден можем да си спомним за Пол Антъни

...
На днешния ден можем да си спомним за Пол Антъни
Коментари Харесай

Пол Самюелсън е първият американски икономист с Нобелова награда за икономика

На днешния ден можем да си спомним за Пол Антъни Самюелсън (Paul Anthony Samuelson) - първият американски икономист, почетен с Нобелова премия за стопанска система (1970 г.). Често той е именуван „ Баща на модерната стопанска система “, а "Ню Йорк Таймс " употребяват определението „ първият академични икономист на ХХ век “.

Пол Самюелсън умира на 13 декември 2009 (на 94 години) от дихателна болест в Белмонт, Съединени американски щати.

Пол Самюелсът е учил Чикагският университет (The University of Chicago) - частен кообразователен проучвателен университет в Чикаго, Илинойс, Съединени американски щати. Изследователите от това висше учебно заведение основават Чикагската школа по стопанска система, Чикагска школа по социология, Движението право и стопанска система в правния разбор. Университетът има най-голямото университетско издателство в Съединени американски щати.

Докторската му степен е от Харвардският университет (Harvard University) в град Кембридж, покрай град Бостън, щата Масачузетс. Висшето учебно заведение е учредено през 1636 като Кеймбриджки лицей, което го прави най-старото висше образователно заведение в Съединени американски щати (макар до началото на XIX в. да е приблизително училище).

Пол Самюелсън е създател на най-продаваното управление по стопанска система за всички времена – Economics: An Introductory Analysis (първа обява 1948 г.). Книгата е преиздадена 19 пъти, като продажбите и доближават 4 милиона екземпляра на 40 езика.

През 1970 година печели Нобелова премия за стопанска система заради изследователската си активност, съдействала за развиването на статичната и динамичната икономическа доктрина и за дейния му принос в повишение на нивото на разбора в икономическата просвета.

През 1996 година Пол Самюелсън е почетен с „ Национален орден за просвета “ от родната си страна.

Той е повлиял при оформянето на възгледите на двама американски икономисти, също печелили Нобелавата премия за стопанска система. Лорънс Клайн (Lawrence Robert Klein) - американски икономист, също почетен с Нобелова премия за стопанска система - през 1980 година, за основаването на иконометрични модели и за приложението им в разбора на икономическите съмнения и политики.

Другият е Робърт Мъртън (Robert Merton), работил в региона на финансите, академични учител и Нобелов лауреат за стопанска система. В началото на 70-те години на предишния век, наред с Фишер Блек и Мартин Шолс, той е измежду основателите на математически модел на пазара на варианти, свързани с пазара на акции. През 1997 година той получава, дружно с Майрън Шолс, Наградата за стопански науки на Шведската академия в памет на Алфред Ноле.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР