На днешния ден можем да си спомним за подвига на

...
На днешния ден можем да си спомним за подвига на
Коментари Харесай

Преди 78 г. капитан Димитър Списаревски загива при защита на София

На днешния ден можем да си спомним за подвига на капита Димитър Списаревски. На 20 декември 1943 година по време на Втора международна война британско-американската авиация прави четвъртата бомбардировка над София. При отбраната на града и мирното население умира единствено на 27 години българският авиатор Димитър Списаревски откакто смъква американски бомбардировач B-24 посредством въздушен таран. Тогава в интервенцията " Point Blank " умират над 4000 мирни жители на София.

Димитър Списарeвски  е български офицер, авиатор изтребител. Приживе е поручик, посмъртно е създаден в чин капитан (1944 г.) и полковник през 2009-а.  Кавалер е на ордена " За смелост " (посмъртно) - върховен български медал, даван в Княжество България, Царство България и Република България, най-почитаният български медал.

Димитър Списаревски потегля по офицерския път на татко си и чичо си и постъпва във Военното на Н. В. учебно заведение и го приключва в 1938 година. След това усъвършенства висшия пилотаж в авиационното учебно заведение в Шлайсхайм до Мюнхен. Накрая през 1939 година приключва с отличен триумф най-престижната изтребителната школа във Вернойхен до Берлин.

На 20 декември 1943 година на височина от 8000 метра формация от 150 американски бомбардировачи " Либърейтър " B-24 Liberator (Бе-24 " Освободител " ) се насочва за следващата терористична бомбардировка на София. Самолетите са 376-а тежка бомбардировъчна формация на 15-а Въздушна войска на Съединени американски щати.Българската Противовъздушна отбрана подвига едвам 36 машини против 200 противникови. Задачата на българския орляк от Враждебна - 2/6 е да нападна бомбардировачите и да ги принуди да хвърлят бомбите си отвън София. Летците знаят, че би трябвало да завоюват време за мирното население да се укрие в скривалищата.

Поручик Димитър Списаревски е един от водачите на бойно дежурство на летище " Божурище ", които трябва  да пресрещнат атакуващите бомбардировачи. Това е първият му военен полет, за който той се готви от дълго време. Списаревски излетява с аварийна машина, след другите. Когато доближава бомбардировачите, въздушният пердах към този момент се води.

Списаревски се откъсва от два американски изтребителя и се насочва към група от 16 " Либърейтър " -а, взела курс към София. Взема на прицел една машина, нападна стремглаво, без да се отклонява от огъня на изтребителното ѝ прикритие. Поразява задачата и подпалва бомбардировача. За по-малко от две минути изразходва всички муниции на бордовата картечница. Самолетът му е прострелян от бомбардировачите и охраняващите ги английски изтребители.

Списаревски прави маневра и нанася таранен удар на водещия групировката тежък американски бомбардировач. Бомбардировачът се разцепва и се разпада във въздуха. Спасява се единствено опашният стрелец, който е изхвърлен дружно с картечниците от ударната вълна.

Самолетът на Списаревски се разрушава на височините над село Пасарел, Софийско. Тялото му е намерено от локални хора измежду отломките. От другата страна на селото падат елементи от изуменият четиримоторен бомбардировач.

В този пердах артилерията на Противовъздушна отбрана изстрелва 805 снаряда. В багра умират поручик Списаревски и подпоручик Георги Кюмюрджиев. Българските летци смъкват 10 самолета - три бомбардировача и седем изтребителя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР