На днешния ден българската църква отбелязва паметта на Свети Илия.

...
На днешния ден българската църква отбелязва паметта на Свети Илия.
Коментари Харесай

В Благоевград показват знаме, използвано от Охридските въстаници

На днешния ден българската черква отбелязва паметта на Свети Илия. На тази дата избухва и Илинденско-Преображенското въстание. В Регионалния исторически музей в Благоевград празнуват днешния празник като за първи път излагат особено знаме, употребявано от Охридските въстаници.

На днешния ден избухва най-голямото в историята българско въстание против Османската империя. В районния исторически музей в Благоевград изложиха знамето на Охридските въстаници, взели участие в Илинденско-Преображенското въстание.

Според историци знамето дава отговори на доста модерни въпроси, които основават напрежение сред България и Северна Македония. На лицевата страна е изобразена персонификация на македонска госпожица, която държи българското знаме.

" Долу могат да видят скъсаните окови, които символизират освобождението от Османска власт, а долу виждат лъв, който дружно с девойката развява знамето. На гърба продължава символиката с Българския лъв, който чупи османския полумесец и звезда, а тук от двете страни е стихът на безсмъртния Ботев: този, който падне в пердах за независимост, той не умира...Знамето е ползавно от четата на Христо Узунов от 1903 година до 1905 година и когато четата е разрушена от турците, умират съвсем всички четници, само че знамето е избавено ", съобщи Иван Иван Стоянов от Регионален исторически музей-Благоевград.

Изработката на копие на знамето, чийто оригинал се съхранява във Военно-историческия музей, е била извънредно сложна, защото е направена по фотоси на оригинала, който от своя страна към този момент е захабен от времето.

Знамето на Охридските въстаници ще взе участие и в обичайният церемониал на знамената, който се организира на 5 октомври в Благоевград.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР