На днешната дата през далечната 1907 г. Софийският университет Св.

...
На днешната дата през далечната 1907 г. Софийският университет Св.
Коментари Харесай

Затварят Софийския университет. Княз Фердинанд бесен на студентите

На днешната дата през далечната 1907 година Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ е затворен. Зад това стои княз Фердинанд. Причината се крие ден по-рано.

Тогава едно събитие се откроява в публичния живот на София – откриването на Народния спектакъл „ Иван Вазов “. Важно културно мероприятие за една европейска столица – млада европейска столица. По волята на княз Фердинанд обаче само представителите на политическия хайлайф, както и висшите прослойки на обществото имат достъп до огромното празненство. То е планувано за вечерта на 3 януари, само че едно събитие, проведено от студенти, внася ужас и обърква програмата.

Множество недоволни младежи се събират пред новооткритата постройка. Те недоволстват както против обстоятелството, че елементарните жители нямат достъп до тържеството, по този начин и против политиката и държанието на княза. Започват шумни демонстрации, само че до огромно напрежение не се стига, защото президентът е „ евакуиран “ в театъра. Поведението на студентите разгневява другояче премерения в маниерите си княз, който явно се усеща извънредно обиден. Затова още на идващия ден той подрежда да бъде затворен.

На 4 януари Министерският съвет постановява декрет, който подрежда
закриването на университета
за период от 6 месеца и уволняването на всички професори, доценти и лектори. Недоволен от решението на Министерски съвет, тогавашният министър на просветата проф. Иван Шишманов дава всичко от себе си да върне университета, само че по този начин и не съумява. Той подава оставка, а на негово място идва Лазар Пяков, малко по-късно заместен от Никола Апостолов. Последният постановява откриването на университета със „ напълно нови преподаватели “.

„ Съвършено новите преподаватели “ в действителност са чужденци и гимназиални учители. Това, несъмнено, дава отражение върху желанието на студентите да се образоват в университета. При 70 души преподаватели се записват едвам 7 студенти. Тази обстановка е неуместна и единственото, което може да се направи, е коригиране на грешката на княз Фердинанд. Следващото държавно управление е на Демократическата партия, водена от Александър Малинов. Тя се оправя с рецесията и връща старите преподаватели в университета. Така завършва и една от най-абсурдните и куриозни случки в историята на университета.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР