В Родопите, близо до село Летовник, се намира извор, за

...
В Родопите, близо до село Летовник, се намира извор, за
Коментари Харесай

Водата на Дамбалъ става лековита в нощта срещу Гергьовден

В Родопите, покрай село Летовник, се намира извор, за който се приказва, че през нощта против Гергьовден става лечителен: неми проговарят, хора с увреждания прохождат, а безплодни дами забременяват. Смята се, че тежки заболявания изчезват, като по знамение. Всяка година на 5 май, хора от разнообразни вярвания се събират на връх Дамбалъ, с цел да вземат участие в античен обред с водата.

Има два извора в региона, единият с чешма, издигната по-късно, и другият, от който водата извира непосредствено от скалата. Празникът е неповторим, защото сплотява християни и мюсюлмани, които почитат светеца Хадър и свети Георги. Вярата в чудесата на този ден е толкоз мощна, че преодолява религиозните разлики.

След среднощ, когато вятърът раздвижва дърветата и гората оживява, хората имат вяра, че е пристигнал Хадърлез. Те хвърлят децата си в ледените извори, а писъците на децата се смесват с насладата на хората, когато болните оздравяват. Науката изяснява това с шока, който може да помогне при сугестивни болести, употребен способ в психиатрията. Но локалните имат вяра, че чудесата са дело на светеца и лековитата вода.

Ритуалното обмиване включва измиване на очите, ушите, главата, гърдите, ръцете и краката навън, три пъти, с молитва за здраве и се произнася следната фраза (или друга с сходен смисъл): Болката тук да остане, дано има здраве за мен и всички мои близки...

Пуска се монета в коритото на чешмата, оставя се част от дреха по клоните на прилежащите дървета. По изгрев слънце мястото се напуща.

Хвърля се монета в коритото на чешмата и се оставя дреха на дърветата. След изгрев слънце, мястото се напуща, като може да се вземе вода за дома – тя резервира лечебния си резултати и при потребност се дава на заболели хора и животни а пият от нея. Водата в действителност е хубава и дълго време остава чиста, бистра и вкусна. Препоръчва ритуалът да се повтаря три години за по-голям резултат.

Легендите за извора описват за светци, които се събрали на Дамбалъ, седнали на каменна софра, нахранили се, само че им се допила вода, а нямало. Тогава един от тях - Яран баба, блъснал скалата и от нея бликнала буюна вода. За да не удави близкото село, той запушил извора с вълна, като оставил водата да капе. " Като не тече, най-малко да капе ", споделил светецът.

Снимка: ahrida.org

Оттогава водата се счита за живителна и здравословна, а върхът е наименуван Дамбалъ (капка).

Друга легенда споделя за Хадър баба и Яран баба, които цяла година обикаляли света да правят добрини, а на Гергьовден се събирали на върха. Тогава водата ставала лековита.

Тези истории отразяват дългогодишните обичаи, свързани с мистичния връх, който е част от кратера на античен вулкан, изригнал преди 4 милиона години.

Източник:

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР