На днешната дата през 1948 г. от този свят си

...
На днешната дата през 1948 г. от този свят си
Коментари Харесай

Махатма Ганди: Любовта е най-могъщата сила, която светът притежава...

На днешната дата през 1948 година от този свят си отива една от най-забележителните персони на 20-и век – духовният водач, непримиримият герой за човешка независимост, „ бащата на нацията “ – Махатма Ганди. Убит е в Делхи от набожен маниак. 

Неговите послания и каузи, пропагандиращи за смяна посредством мирни средства и ненасилствени митинги, въодушевяват редица международни водачи по света, измежду които Мартин Лутер Кинг, Нелсън Мандела, Аун Сан Су Чи и други

За него точно Алберт Айнщайн споделя: " На бъдещите генерации ще бъде мъчно да повярват, че в миналото подобен човек, от плът и кръв, е ходил по земята. "

" Махатма " в превод от санскрит значи " велика душа ", само че самият Ганди споделя в автобиографията си, че в никакъв случай не се е считал заслужен за сходна купа. 

Номиниран е няколко пъти за Нобелова премия за мир. Последният път е дни преди убийството му, само че по този начин и не доживява да я получи.

В памет на Махатма Ганди си припомняме част от неговите скъпи послания и безсмъртни завещания към човечеството:

Око за око и светът ще ослепее.

Слабият в никакъв случай не може да елементарни. Прошката е качество на мощния.

Можеш да ме оковеш във вериги, да ме измъчваш, можеш даже да съсипеш тялото ми, само че в никакъв случай няма да можеш да плениш моето схващане.

Силата не произлиза от физическите благоприятни условия. Тя идва от несломимата воля.

Не бива да губиш религия в човечеството. Човечеството е океан. Ако няколко капки в океана са мръсни, океанът не става замърсен от това.

Няма нищо, което да погубва тялото по този начин, както паниката, и този, който има някаква религия в Бог, би трябвало да се срами, в случай че се тревожи за каквото и да било.

Молитвата не е искане. Тя е блян на душата. По-добре е в молитвата да имаш сърце без думи, в сравнение с думи без сърце.

Аз бих станал християнин, в случай че християните живееха по християнски.

Моята вяра е учредена на истината и ненасилието. Истината е моят Бог. Ненасилието е средството, което Го осъществят.

Ако нямах възприятие за комизъм, от дълго време да съм се самоубил.

Добрият човек е другар на всички живи същества.

Страхливият е некадърен да покаже обич. Тя е прерогатив на смелия.

По света има толкоз гладни хора, че пред тях Бог не би могъл да се прояви по различен метод, с изключение на под формата на самун.

Пред Божия престол индивидът ще бъде съден, не съгласно дейностите му, а по неговите планове. Защото единствено Бог чете нашите сърца.

Бъди смяната, която искаш да видиш в света!

Човешкият глас не може да доближи до такива дълбини, до каквито доближава и шепотът на съвестта!

Дори и най-незначителната неистина скапва хората, по този начин, като капка отрова скапва цяло езеро.

Нашето великолепие като човешки същества не е толкоз във опцията да променяме света - това е мит на атомната епоха, - а е в това, че сме в положение да променим самите себе си. Вярата ми в ненасилието ме задължава на увереност. Няма място за боязън или уязвимост.

Любовта е най-могъщата мощ, която светът има, това не пречи да е и най-кротката, която можем да си представим.

Да пренебрегнеш едно само живо създание, значи да пренебрегнеш божиите сили и да навредиш освен на това създание, а на целия свят.

Седемте обществени гряха: политика без правила, благосъстояние без труд, наслаждение без съвест, познание без темперамент, търговия без морал, просвета без човещина и поклонение без всеотдайност.

Бъдещето зависи от това какво вършим сега.

Моят живот е моето обръщение.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР