На днешната дата:През 1704 г. британският генерал сър Джордж Рук

...
На днешната дата:През 1704 г. британският генерал сър Джордж Рук
Коментари Харесай

На днешната дата, 24 юли. Имен ден празнува Христина

На днешната дата:
През 1704 година английският военачалник сър Джордж Рук завладява Гибралтар от испанците и го афишира за английска територия.През 1799 година Наполеон I Бонапарт побеждава османската армия на остров Абукир, ситуиран в делтата на река Нил.През 1824 година са оповестени резултатите от първото в света социологическо допитване по отношение на идните президентски избори в Съединени американски щати.През 1911 година американският откривател Хирам Бингъм открива в Андите считания до тогава единствено за легенда град на инките Мачу Пикчу.През 1924 година в Париж е учредена Световната шахматна федерация (ФИДЕ).През 1969 година на Земята сполучливо се завръща екипажът на американския галактически транспортен съд Аполо-11, направил полет до Луната.През 1974 година в енергийната мрежа на България е пуснат първият електрически ток, създаден в АЕЦ „ Козлодуй ”.През 1990 година 7-то Велико национално заседание на България прекратява пълномощията на президента Петър Младенов и открива процедура по избор на нов президент.През 2001 година Симеон Сакскобургготски, поставя клетва за министър-председател на България и така става първият монарх в международната история, който си възстановява властта чрез демократични избори.През 2005 година Ланс Армстронг се отдръпва от спорта в края на състезанието Тур дьо Франс.През 2007 година — Либия освобождава шестимата българи, несправедливо държани в арест по СПИН делото в Либия.
Празници и събития:

Православната черква уважава Света великомъченица Христина.  Тя се родила през III в. в богато и известно семейство. Баща й Урбан бил шеф на град Тир. Той бил прочут с жестокостта си. Малката Христина още в ранните си години познала и обикнала Бога, своя Създател. Когато станала на 11 години, се разкрила невероятната й красота. За да я резервира от човешки погледи, татко и Урбан направил за нея стая във висока кула. Там той сложил златни и сребърни изображения на своите езически богове, като й заповядал всекидневно да им пали тамян и да им се кланя. От кулата Христина гледала все на Изток, към небесните висоти и се молела на живеещия внебесата истинен Бог да й се открие. Когато прекарала задоволително дни в пост и молитва, й се явил ангел Господен. Той я осенил с кръстното предсказание и споделил, че в името на Единния Бог тя ще бъде грубо изтезавана от трима мъчители, но Създателят постоянно ще я укрепва и ще й оказва помощ. Тогава Христина счупила на парчета сребърните и златните идоли на татко си и ги изхвърлила през прозореца. Предречените мъчения не закъснели. Когато научил какво е направила, татко й обезумял от ярост и завист, подложил девицата на жестоки изтезания. Но тя постоянно била обградена от невидими ангели, които с изключение на, че облекчавали тъгите й, пеели с нея хвалебствени
песни и прославяли Бога. Нито Урбан, нито другите двама нейни мъчители Дион и Юлиан, не съумели да накарат светицата да се отхвърли от Иисус Христос. Виждайки на какво подвизи е способна вярващата девственица, хиляди последвали образеца и приели Христовата религия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР