На днешната дата преди 41 години професорът от Университета Карнеги-Мелън

...
На днешната дата преди 41 години професорът от Университета Карнеги-Мелън
Коментари Харесай

19 септември - Електронната усмивка навършва 41 години

На днешната дата преди 41 години професорът от Университета „ Карнеги-Мелън ” Скот Фалман първи предложил да се употребяват три следващи признака – двоеточие, тире и затваряща скоба – с цел да отбелязя „ усмихващо се лице ” в текст, набран на компютър. То станало съществено попълнение на електронния лексикон.

Историята е съхранила писмото, което Фалман изпратил на локалната електронна дъска с обявления, която била първообраз на днешните конгреси и в това време се явявала като главно средство за другарство сред чиновниците в университета.

Ето го и самото писмо: 19-Sep-82 11:44 Scott E Fahlman:-) From: Scott E Fahlman I propose that the following character sequence for joke markers::-) Read it sideways.
Actually, it is probably more economical to mark things that are NOT jokes, given current trends. For this, use:-(

Историческото известие било предшествано от продължителна полемика, в която участниците обсъждали въпроса какви знаци следва да се употребяват, с цел да се покаже, че известието носи комичен темперамент. Това изображение след това получило наименованието „ смайл ” от анг. Smiley (усмихващ се).

Важно е да отбележим, че известието, в което за първи път е употребен „ смайл ”, е намерено едвам през 2002 година в архива на дъската за обявления, непокътнат на лента.

В „ цифровите археологически разкопки ”, проведени извънредно за да се открие това известие и по този метод да се дефинира датата на раждането на „ смайла ”, взели присъединяване няколко запалянковци.

За 31 година от съществуването си „ смайлът ” стана незаместим признак в електронното другарство и мнозина не могат да си показват по какъв начин ще минат без него.

Всъщност „ смайлът ” заменя това, което не доближава в общуването чрез чата или електронната поща – интонацията в гласа и мимиката. „ Смайлът ” оказва помощ по-добре да се разбере събеседникът, да се улови неговото въодушевление, в края на краищата той е просто веселба и провокира позитивни страсти.

Към всичко това би трябвало да се добави, че „ смайлът ” е първопроходец при основаването на огромна гама от универсални емотикони, които се употребяват при всевъзможни случаи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР