На днешната дата преди 145 години бе прекъснат живота на

...
На днешната дата преди 145 години бе прекъснат живота на
Коментари Харесай

Васил Левски вдъхновява футболен Пазарджик

На днешната дата преди 145 години бе пресечен живота на националния воин Васил Левски. Героичната му гибел и предан на свободата на България живот са въодушевили много български клубове да го одобряват за собствен патрон и Пазарджик не прави изключение.

В края на 1919 година през декември в тогавашния квартал Вароша  е учреден втория след Ботев (1918) клуб в града – “Васил Левски ”. Едни от съоснователите на Левски са Васил Василев-Циката, Иван Лесата, Илия Йовчев и Панчо Терзийски.

Първият отбор на Семеен кодекс Левски просъществува малко време и се възобновява през 1920 година Това е клубът на южен Пазарджик. Играят напълно в сини екипи. Той се състезава в градското състезание през 1924 година като приключва на второ място след Ботев. През 1926 година на 16 юли се сплотява с Ботев под името, устава, цвета и емблемата на Ботев, а през 1928 година се възвръща под името Левски 28.

Под тази регистрация той взе участие в шампионатите през 1928, 1929, 1930, 1931 като през последните две даже става градски отличник измежду четирите градски тима. Левски взе участие по-късно и в шампионатите от 1932 до 1940 година, когато поради войната не са провеждани футболни мачове.

На 8 юни 1945 година Левски се сплотява за повторно с Ботев под името Спартак и по този начин завършва първия интервал на този пазарджишки клуб. Така основаният през 1919 година клуб действително развива активност единствено 19 години като независим клуб в интервала до 1945 година. Те са играли със сини фланелки, а за куриоз емблемата им е оцветена в алено.

За повторно тим под името Левски се появява през 1957 година, когато при преобразуването на Доброволните спортни организации във физкултурни сдружения, Динамо става Левски. Датата е 7 май 1957 година

Тогава Временният градски съвет за физкултура и спорт в Пазарджик свика в клуб “Петър Абаджиев ” конференция на Доброволна Спортна Организация “Динамо ”. Досегашният секретар на тази организация Стоян Бангов е направил отчет за активността на Държавно стопанско обединение Динамо и посочи нуждата да се извърши метаморфоза на Динамо. В отчета са били наранени и въпроси от бъдещата активност на новото спортно сдружение, чиито регион ще бъде южната половина на града. С внимание бяха изслушани физкултурните деятели Кирил Стефанов, Илия Минчев, Димитър Пенчев и други Всички делегати единомислещо са решили новото спортно сдружение да носи името на безсмъртния деятел на свободата: Васил Левски. За ръководител на физкултурното сдружение “Левски ” е определен Кирил Стефанов. Екипите са напълно в синьо, а първият състав е бил следния: Н.Димитров, Ал. Иванов, Хр.Пайников, Д.Томанов, Г. Димитров, Г.Колев, Б.Радков, Г. Георгиев, К.Христов, Л.Ламбрев, Заприн Игнатиев, Найденов и други.

Тимът се състезава две години в регионалната група, а на 31 юли 1959 година е единен с другия градски отбор Бенковски под името Ботев. Това е и последната дата, до която в града ни има тим с името Левски.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР