На днешната дата, 19 юли 1880 г., преди 143 години

...
На днешната дата, 19 юли 1880 г., преди 143 години
Коментари Харесай

Първият български медал, посветен на опълченците, навърши 143 години

На днешната дата, 19 юли 1880 година, преди 143 години Третото българско царство се снабдява със своя първи орден, който е отдаден на българските опълченци в Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)

Ордените и медалите са един от знаците на държавността. Според Търновската конституция Княжество България няма право да учредява оценки, като се изключи един медал „ За смелост “, който да се дава във време на война.

Въпреки това още в първите години младото княжество, отпред с княз Александър I Батенберг, прави поредни стъпки към отменяне на своята взаимозависимост от Османската империя, в това число и в региона на отсичането на ордени и медали.

Възпоменателният орден „ За Освобождението 1877-1878 “ е основан във връзка на третата годишнина от сражението при Стара Загора, в което взе участие българското опълчение. По тази причина той е връчван на опълченците.

Отличието е отсечено в Московския монетен двор по план на К. Пиколо. То е направено от ярък бронз с диаметър 32 мм.

На аверса е подложен коронованият вензел на княз Александър I. В кръг в близост са изписани имената на най-важните сражения, в които вземат участие български опълченци - ЕЗКИ-ЗАГРА, ШИПКА и ШЕЙНОВО, както и датата 19. ЮЛIЙ 1880. Всяка една част от текста е разграничена от прилежащите две чрез шестолъчни звезди.

На реверса: текстът " НА ОПОЛЧЕНЦИТѢ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО 1877-1878 " е изписан на пет реда. Надписът е ограден от дъбова и лаврова клонка. Лентата е алена с две необятни бели линии.

Медалът е от една степен и е връчен на над 7000 участници във освободителната война. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР