На днешната дата, 1.07.2018, Даяна Франсис Маунтбатън-Уиндзор, останала в историята

...
На днешната дата, 1.07.2018, Даяна Франсис Маунтбатън-Уиндзор, останала в историята
Коментари Харесай

Принцесата на народа Даяна днес щеше да навърши 57

На днешната дата, 1.07.2018, Даяна Франсис Маунтбатън-Уиндзор, останала в историята като Владетелката на сърцата - красива, блага, смела, обичаща, обичана, щеше да навърши 57 години.

Една персона с харизма на същинска кралица. Принцесата на Уелс, която посвети огромната част от времето си на елементарните хора. Която способства за развиването на благотворителните дела по света. Жената, която избра любовта пред фалша, прикрит зад фасадата на кралския замък. Майката, която остави след себе си две покрусени деца - принцовете Уилям и Хари. Лейди Даяна, която напусна света ненадейно при злокобна автомобилна злополука в тунела Пон дьо л`Алма в Париж и вечно остана на 36.

От свят до абсурден, по този начин беше определян животът на принцеса Даяна преди и след нейната кончина. Живот и гибел, които до ден сегашен не стопират да будят интерес, да вълнуват, да изненадват, да провокират нестихващия и завладяващ въпрос: Убийство или трагичен случай..., да раждат версии и хипотези, теории и даже шокиращи догадки и разкрития.

Заглавията през последната година са задоволително красноречиви: „ Британски сътрудник: Аз убих принцеса Даяна “, „ Изплува скрито писмо на принцеса Даяна: Какви пикантерии разкри? “, “Лейди Ди: Моята душа крещеше за помощ ”, “Принцесата разкри коя е най-голямата й обич ”, “Уникално писмо на кралица Елизабет II след гибелта на Даяна ”, “Нов филм за лейди Даяна търси повода за гибелта й “ и така нататък

Даяна Франсис Спенсър е родена на 1 юли 1961 година в кралското притежание Сандрингам в Норфолк. Трета щерка на бъдещите виконт и виконтеса Алтроп. Ранните си детски години прекарва в Сандрингам. Детството й е щастливо, а самата тя пораства като момиче с благ и сърдечен темперамент. Възпитанието, което получава, е обичайното за Стара Англия: строго разписание, режим на ставане и лягане, бавачка, гувернантка, фазан на обед, продължителни разходки из парка, конна езда. Не след дълго животът на невръстната госпожица се прекатурва на 180 градуса. Майка й - лейди Спенсър, оставя четирите си деца на татко им и отпътува при индивида, който обича. Разводът оставя дълбоки белези в душата на Даяна - тя се затваря в себе си, опасява се да излиза измежду хората. А на бавачката си споделя: „ Никога няма да се омъжа без същинска обич... Ако не съм изцяло уверена в любовта, може да се случи да се разведа. “ Самата тя тогава не предпола какъв брой права ще се окаже един ден.

Даяна Спенсър, 14 година

Първоначално учи в Силфилд Скул Кингс Лин, Норфолк, по-късно в Ридълсуърт Хол в Норфолк и в девическото учебно заведение Уест Хийт в Севън Оукс, Кент.

Званието „ Лейди Даяна “ получава през 1975 година, когато татко й приема наследствената купа граф.

През зимата на 1977 година, преди да замине да се учи в Швейцария, 16-годишната лейди Ди за първи път среща принц Чарлз, когато той идва на лов в Алтроп. По това време безукорно възпитаният, образован Чарлз се коства на момичето единствено " един занимателен и приветлив юноша ".

Образованието си приключва на 18 години. След като не съумява да издържи изпитите за главния начален курс в влиятелния щвейцарски интернат, Даяна отпътува за Лондон, с цел да стартира независим живот. Отначало живее при майка си. Но откакто получава от баба си малко завещание, взема решение да си купи свое жилище. И като всеки младеж, който има къде да живее, само че няма опция да се устоя, работи като чисти и гледа деца, по-късно постъпва на работа в детската градина „ Млада Англия “.

През един летен ден Даяна е в имението Сандрингам в Норфолк. Сред гостите, поканени на приема, е и принц Чарлз. Той се доближава, сяда до нея и известно време двамата мълчат. След това Даяна, преодолявайки срамежливостта си, заговаря първа, изразявайки състрадание на принца във връзка гибелта на дядо му, граф Маунтбатън, погубен наскоро от терористи… " Видях Ви на службата в църквата – споделя тя… Вие вървяхте по пътеката. Лицето ви беше толкоз тъжно! Сторихте ми се толкоз измъчен и самотен… Някой би трябвало да се погрижи и за Вас… "

Цялата вечер Уелският принц не откъсва взор от свенливата и очарователно смутена Даяна. На всички е ясно – той е избрал.

През февруари 1981 година прессслужбата на Бъкингамския замък публично афишира годежа на Уелския принц и графиня Даяна Спенсър. Венчавката се прави на 29 юли 1981 година в катедралата „ Свети Петър “ в Лондон.

Това е доста комплициран брак сред две ярки, само че изцяло разнообразни персони. На принцесата й мъчно да свикне с кралските правила и строгия етикет на държание – въздържаност на страстите, хладно отношение, хвалебствие, неприкритото двуличие. Тя е друга. Естествена, непринудена, прочувствена, непокорна, свободолюбива.

В началото на 90-те сред Даяна и Чарлз пропастта стартира от ден на ден да пораства. Не са загадка и продължаващите връзки на принц Чарлз с Камила Паркър Боулз (впоследствие, след гибелта на Даяна, станала негова втора съпруга). Даяна не му остава длъжна. Но всичките й любови приключват с провал. Тя остава сама.

По време на живота си в двореца принцесата прави пет опита за самоубийство. „ Моята душа крещеше за помощ. Аз се нуждаех от внимание… “, ще признае тя по-късно. Бракът им се разпада през 1992 година, след което съпрузите живеят разграничени. През 1996 година по самодейност на кралицата Елизабет II двамата се развеждат, а Даяна изгубва купата Нейно Кралско Височество и вместо това е титулувана — Даяна, Принцеса на Уелс.

След развода си Даяна се отдава напълно на благотворителни дела, мода и пътувания. Последната й обич е Доди ал Файед - египетски и английски магнат и продуцент на филми. В онази трагична нощ е дружно с него. Той и водачът на автомобила Анри Пол са измежду починалите.

Въпреки голямата битка за живота й, която лекарите водят, Даяна напуща този свят в 4 ч. сутринта локално време. Погребението й на 6 септември 1997 година е излъчено онлайн по малкия екран и гледано от близо 2.5 милиарда фенове по света. /woman.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР