На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали

...
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали
Коментари Харесай

Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза

На Димитровден (26 октомври) именуван още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа и сядали на богати трапези в които наложително участвало овнешкото, яхния с петел или кокошка (в взаимозависимост дали именника е жена или мъж), и.
Предлагам ви няколко ястия присъщи за Димитровденската софра:
1 кг овнешко месо
4-5 домата
3-4 зелени пиперки
2 патладжана
150 г бамя
4-5 картофа
150 грама зелен боб
4 глави лук
1-2 люти чушлета
150 мл олио
1 ч.л черен пипер
магданоз
сол

Овнешки гювеч
Предварително нарязваме и посоляваме патладжана с цел да се отцеди горчивия сок. Месото измиваме, подсушаваме и нарязваме на части. Посоляваме нареждаме в пръстен гювеч прибавяме лой и запържваме. Всички зеленчуци се нарязват и дружно с патладжана запържват също. Добавя се топла вода, черен пипер и сол на усет. Печем на слаба фурна до момента в който изври водата като по време на печенето разбъркваме 1-2 пъти. След изваждане от фурната поръсваме със ситно нарязан магданоз.

В националните вярвания се счита че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои места се съблюдава Димитровска задушница, на която се раздава варено жито и питки за помен.

Питки със сирене за Димитровска задушница
1 кофичка мляко
1 яйце + 1 за намазване
½ ч.л сода бикарабонат
сирене
Сол
Брашно

Омесва се умерено твърдо тесто. Разстиламе на лист с дебелина 2 см. Отгоре се настъргва сирене, след което сгъваме на квадрат. Омесва се още веднъж разстила се и се нарязва на ромбчета. Питките се подреждат в намаслена тава, намазват се с разрушено яйце и се пече на умерена фурна.
1 петел /или кокошка/
1 кг лук
1-2 г домата
1/2 морков
20 мл доматено пюре
130 г масло
1 ч.л червен пипр
черен пипер
сол
1/2 връзка магданоз
20-30 грама брашно


Петел яхния
Нарязваме петела на порции. В маслото задушаваме нарязания на месечинки лук. Добавяме месото, аления пипер, настърганите на ренде морков и домати, сол, и малко вода.
Когато месото омекне, препичаме брашното, размиваме с малко студена вода и прибавяме към яхнията. Оставяме да поври към 10 минути, изключваме от котлона и поръсваме с магданоз.

1 кг брашно
1,5 кг ябълки
25 г квас
100 г захар
200 мл олио
100 орехи смлени
1 и ½ ч.ч вода
кора от 1 лимон
щипка со
Димитровска пита с ябълки
Разтваряме маята в топлата вода до момента в който втаса. Изсипваме я в брашното, прибавяме половината олио и замесваме меко тесто. Разделяме на три елементи – и разточваме три кори.
Ябълките настъргваме, прибавяме захарта, настърганата лимонова кора и смлените орехови ядки – в случай че ябълките са доста сочни и сместа става доста течна, може да се добави малко галета.
В намазнена и набрашнена тава слагаме първата кора, от горната страна изсипваме половината от сместа, слагаме втората кора, изсипваме останката от плънката и похлупваме с третата кора. Печем до зачервяване в умерена фурна. Може да се поръси с пудра захар, сервира се студена.

Ако на Димитровден нямате опция да приготвите някой от горните гозби, то най-малко спазете традицията за пиле на масата. Предлагам ви една рецепта, която става извънредно бързо и не се постанова „ да се въртите ” към печката.

Пиле на сол
1 пиле
1 пакет сол

Пилето се измива и подсушава доста добре. В тава изсипваме пакета със сол и върху него слагаме пилето. Печем на 200 градуса за 50-60 минути.. Веднага след изпичането го изваждаме от солта.


Продължава: Димитровден – Свети Димитър (Димитрий)
Продължава: Димитровден - български обичаи и традиции
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР