на дебютанта Джеръми Джаспър (доста и от музиката във филма

...
на дебютанта Джеръми Джаспър (доста и от музиката във филма
Коментари Харесай

Patti Cake$, момичешката версия на Еминем

на дебютанта Джеръми Джаспър (доста и от " музиката " във кино лентата е негова!) ме заинтригува (независимо от оценката 6.6 в IMDb) не толкоз с осемте си награди, колкото с присъединяване си в Кан и на Сънданс. И въпреки че не претърпявам рап/хип-хоп, би трябвало да кажа, че ми хареса много. На тази тематика е най-хубав след класиката " 8-ата миля " с Еминем и " Hustle & Flow " (за " бандата от Комптън " съм раздвоен).

А за да съм почтен до дъно, ще кажа, че хип-хопът е характерна форма на изкуство, която признавам и разбирам, само че той няма нищо общо с музиката и е по-скоро литература (нерядко се употребяват непознати семпли). Това, което е скъпо, са поетичните рими, постоянно измисляни на секундата в спонтанни дуели. Респект!

Пати (Даниъл Макдоналд) е цялостна тийнейджърка, която работи, с цел да изкарва пари за фамилията. Тя е блага, човечна, открита, лъчезарна, с руса буйна коса и положителни наивни очи. Мечтата ѝ е да пробие като хип-хоп реализатор под името " Пати Кейкс " / " Кила Пи "! В начинанието ще ѝ оказва помощ сътрудника Джери (Садхарт Дананджай), кокалест индиец с положително сърце, остри черти и мек глас, само че няма да е елементарно.

Повярваш ли си, всичко е допустимо.

Вкъщи майка ѝ Барб (Бриджит Евърет) към момента живее с илюзията, че може да стане певица, само че е просто една повяхнала в миналото сексапилна, в този момент просто изтощена и сластна жена, която пее караоке, напива се и преспива с следващия нещастник и новобранец. Виж, бабата Нана (Кати Мориарти от " Разярения бик "!) е " желязна " - в количка, опасана с тръбички, само че хаплива, интелигентна, разсъдлива, смела и съобразителна.

Докато се пробват да запишат демо с последните си пари (всички им се смеят), Пати и Джери се срещат с " Бастерд "  (Мамуду Ати) - живеещ в барака (но е от богато семейство) посипан с пиърсинги свенлив афроамериканец с интересно лице, нерешителен взор, китара и доста положителни семпли. Неусетно тримата, дружно с бабата (!), образуват " BNP and J " и сътворяват чудно парче!



Идолът на Пати е продуцентът O-Z (Сар Нгауджа), надменен, недодялан и високомерен очилат киселяк, при който тя съумява да проникне инцидентно и да му пусне демо. Той я срязва, че е " културен лешояд " и я изгонва!

Почти всичко е изгубено, следва покруса, " Бастерд " си потегля, само че Пати намира остарялата плоча на групата на майка си и се сдобрява с нея. А жена радио диджей е показала интерес към " BNP and J " и имат уговорено присъединяване в съревнование за дебютанти...

Нищо не става внезапно, с магическа пръчка и с шанс, животът изисква неизменност и гений. Но Пати има заложба и инстинкт, също така към този момент има функционално семейство, поддръжка и май обичан. И е толкоз обезоръжаващо уязвима, симпатична и блага, че сякаш заслужава да сграбчи шанса, който ѝ се дава. Повярва ли си, всичко е допустимо.



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР