На човечеството му остават само няколко века – крайно малък

...
На човечеството му остават само няколко века – крайно малък
Коментари Харесай

Рискът на съдния ден посочва датата на гибелта ни

На човечеството му остават единствено няколко века – извънредно дребен период в мащабите на историята


В обзора на експертите от ВСА, наименуван „ Рискът на Съдния ден “ основният пълководец на компанията Литър Берьозин – някогашен икономист на Goldman Sachs, задава нетривиалния въпрос: може ли да настъпи краят на света и каква е вероятността от тотална крах на човешката цивилизация.

Макар че такова хипотетично събитие се отнася към така наречен „ опашати опасности “ (tail risk), отчитащи изключително дребна възможност, въпреки всичко тя не трябва да се подценява. „ Най-неутешителното е, че нашият разбор допуска огромна възможност от изгубването на хората в небосвод от няколко епохи, а може би и доста по-рано “, се споделя в обзора. Самият Берьозин прави оценка на 50% вероятността от крах на човечеството към 2290 година и на 95%, че това ще се случи към 2710 година.

„ ВЕЛИКИЯТ ФИЛТЪР “

Възникването на рационален живот на Земята единствено по себе си е извънредно рядко събитие – в противоположен случай хората биха могли да разчитат да открият най-малко някакви следи от себеподобни измежду 400 милиарда галактики в обозримата Вселена. Все още обаче липсват каквито и да било признаци за битие на извънземни цивилизации.

Американският академик Робърт Хенсън през 1996 година изяснява това благодарение на идея, наречена „ Големият филтър “. Според нея е огромна вероятността от самоизтребление на човечеството на стадия на мощното софтуерно развиване. „ Вече разполагаме с технологии, които разрешават да
бъде унищожена Земята. Но към момента не сме създали такава, която да ни разреши да оцелеем при положение на злополука “, написа ВСА Research.

Берьозин привежда следния образец. Учени от Университета на Уисконсин в Медисън (САЩ) демонстрират, че може относително елементарно да бъде основан нов вариант на грипа, който да е по-опасен от испанския, покосил през 1918 година 50 млн. души в целия свят. Да не приказваме за опасността от нуклеарна война, удар от астероит, пандемия, пораждане на злоумишлен изкуствен интелект, неконтролируеми промени на климата.

ТЕОРЕМА ЗА КРАЯ НА СВЕТА

Берьозин припомня и за друга известна катастрофическа догадка – така наречен „ теорема за края на света “ (Doomsday argument) на астрофизика Брен-дън Картър. Според него, в случай че актуалният човек се намира на инцидентно място в цялата човешка последователност, огромен е шансът да живеем някъде по средата на тази хронологическа канара.

Икономистът на ВСА Research заимства тази концепция и изхожда от това, че до през днешния ден на Земята по груби оценки са живели 100 милиарда души. Ако на цивилизацията фактически е съдено да загине, това ще се случи, откакто на планетата се родят още 100 милиарда души.

Ако човечеството може да заселва други планети или да основава великански орбитални кораби, вероятността от изгубването на земния живот поради някакъв прелом внезапно ще се понижи, твърди Берьозин. Но сега вероятността от завършек на света е доста по-висока, в сравнение с е била в далечното минало или ще бъде в бъдеще. Според неговите оценки цивилизацията се доближава до повратната точка – третата за цялата й история, след която човечеството ще може стремглаво да увеличи равнището си на IQ с помощта на генетичните технологии. Развиващият се разсъдък, на собствен ред, ще обезпечава появяването на все по-разумни хора. Но с възходящите благоприятни условия се усилват и рисковете за края, твърди икономистът, базирайки се на теоремата за края на света.

Тази теорема не твърди, че човечеството не може или няма да съществува постоянно. Тя не открива и горна граница на броя хора, които в миналото ще живеят, нито датата на измирането на нашата цивилизация. Според изчисленията на канадския мъдрец Джон Лесли съществува 95% възможност човечеството да загине в течение на 9120 години.

Но Питър Берьозин допуска, че краят на света може да настъпи доста по-ра-но. В своя разбор той изхожда от това, че сумарният коефициент на раждаемост в света ще се стабилизира на равнище 3,0 (днес той е към 2,4), и стига до извода, че с възможност 50 – 95% гибелта на човечеството ще настъпи до 3000 години.

ИНВЕСТИЦИОННИ ИДЕИ

Според разсъжденията на Берьозин, в случай че допуснем, че човечеството в обозрима вероятност ще загине, натрупването на средства престава да е толкоз привлекателно.

Друга догадка, която той проучва, е концепцията за „ паралелните вселени “, във всяка от които работят едни и същи закони на природата, само че те се намират в разнообразни положения. Привържениците на тази концепция, споделяна от такива известни физици като Стивън Хокинг, Брайън Грийн и Митио Каку, позволяват, че в действителност живеем в мултивселена, която се състои от голям брой „ вселени-балони “.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР