На четири места в Петрич днес се извърши ритуал по

...
На четири места в Петрич днес се извърши ритуал по
Коментари Харесай

В Петрич на четири места имаше ритуал по спасяването на Богоявленският кръст

На четири места в Петрич през днешния ден се извърши обред по потапяне на Богоявленския кръст. От предходната година в спасяването на кръста се прави и в езерото в градския парк, а  освен в кварталите " Виздол ", " Дълбошница ", " Шарон ". Традицията повелява в организацията да вземат участие и станчинарските групи от града – всяка в своя квартал. 

Първият обред през днешния ден се състоя в квартал Виздол. Над 20 млади мъже влязоха в студените води, с цел да извадят Богоявленския кръст. Кръстът бе избавен от 29-годишния Стоян Опренов. Пред медиите той сподели, че взе участие за повторно. Опренов пожела здраве и сполучлива година на всички свои съграждани. 

Йордан Костадинов на 18-години „ избави “ Богоявленският кръст, който бе потънал в езерото в градския парк. Пред медиите той сподели, че се включва за повторно, заяви Българска телеграфна агенция. 

В квартал Дълбошница към 30 мъже взеха присъединяване във ритуала. Там кръста бе избавен от 34-годишния Живко Атанасов. Той също сподели, че взе участие за повторно. В квартал Дълбошница ритуала по избавяне на Богоявленския кръст се прави наоколо до църквата „ Св. Георги “. По традиция всяка година свещениците, дружно със част от станчинарската група от квартала, вършат шествие от църквата до мястото, където се потапя кръста. Те са облечени в обичайни носии или станичнарски маски и носят икона, на която е изобразено кръщението на Христос. 

Последният обред по потапяне на Богоявленският кръст в Петрич беше осъществен в квартал Шарон. Там ръководителят на станчинарската група на ж.к. Изток Иван Георгиев описа пред медиите, че кръстът, който се потапя обичайно в Луда Мара е на към този момент починалият отец Михаил. Този кръст се употребява откогато е основана традицията по потапяне в този квартал през 2009 година, добави Георгиев. 

Около 16 мъже се потопиха в студените води на реката, като най-малкият участник беше 11-годишният Илия Георгиев. В квартал Шарон кръстът беше избавен от 24-годишният Христо Гецков. Пред медиите той сподели, че взе участие за девети път, а това е четвъртият, в който избавя кръста. 

В Сандански празникът стартира с празнична литургия в храм " Свети Георги " и продължи с литийно шествие до езерото в градския парк, оповестиха от Общинската администрация. От там показаха, че към 100 младежи и мъже са скочили за християнския знак. Кръстът е извадил 17-годишният Асен Цеков, осведомиха още от Община Сандански. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР