На брега в Запорожие се усещат част от последиците след

...
На брега в Запорожие се усещат част от последиците след
Коментари Харесай

След потопа от „Нова Каховка“: Гниещ боклук, нефт и мидени черупки (ВИДЕО)

На брега в Запорожие се усещат част от последствията след гърмежа на язовирната стена на Каховка. След спада на равнището на река Днепър, нескрито се виждат отпадъци, петрол и мидени черупки.

Според ръководителя на отдела за отбрана на природата в националния резерват „ Хортица “ замърсяването в региона може да се усили повече от шест пъти.

„ Концентрацията на замърсители, на всички типове замърсители на водата, се е нараснала. Това е по този начин, тъй като равнището на водата стана доста по-ниско, количеството замърсителите остана същото, както преди взривяването на язовира, само че се прибавиха биологични феномени на замърсяване. Защото всички тези организми, които са се развивали във водата, в този момент са на сушата. Гният и цялата тази маса се влива в Днепър и замърсява водата “, споделя Михайло Муленко – началник отдел “Защита на природата ” в националния резерват „ Хортица “.

„ Разбира се, че боли. Толкова доста боклуци, мирише и на петрол. Толкова доста отпадък, пръчки, раковини. Такъв позор. Бих желала да го почистя “, декларира Яна – гражданин.

Рибари са пристигнали с вярата за улов, само че не хващат доста риба. Като 64-годишния Серхий, който е избягъл от войната на този бряг, откакто къщата му в Маринка е била опожарена.

„ Защо съм печален ли? Всичко, което имах, беше унищожено. Вече нямам нито къща, нито апартамент. Тук сме имигранти от Маринка, Вухледар, КурАхове. Сраженията не престават. Всичко е унищожено. Руснаците ни лишиха всичко, трансфораха ни в бездомници “, споделя различен гражданин на региона – Серхий Усенко.

Според специалисти поради засушаването може да се стигне до огромни прашни стихии и даже климатични промени.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР