На брега на река Дунав се намира малката т.нар. държава

...
На брега на река Дунав се намира малката т.нар. държава
Коментари Харесай

Без данъци, но с модерна визия. Измислена държава на Балканите потегля към метавселената

На брега на река Дунав се намира дребната така наречен страна Либерландия. Може би не сте чували за нея, само че тя си има лично знаме, химн и конституция. Е, има дребна детайлност - че не е приета от никого и я няма на политическата карта на света. Това обаче не е спънка да разгласи проектите си, че ще основава своя метавселена и ще стане първата страна с население във виртуалния свят.

Така наречената Свободна република Либерландия е " основана " през 2015 година от някогашния чешки политик Вит Йедличка, който се афишира за неин създател и президент. Той твърди, че тя е изцяло законна страна и би трябвало да бъде интернационално приета.

В формалния си уебсайт Либерландия е разказана като " суверенна страна ", ситуирана сред Хърватия и Сърбия. Общата ѝ повърхност е цели 7 кв. км, а формата на ръководство е конституционна република с детайли на директна народна власт. В държавното управление влизат двама вицепрезиденти и петима министри, а формалният език е британският. Либерландия даже има и своя лична валута - либерландски мерит.

Непризнатата " страна " се поява след спорни искания от страна на Загреб и Белград към разнообразни територии по поречието на Дунав, а съответната повърхност, където се намира, не е била публично поискана от никого след разпадането на Югославия през 1991 година

" Всъщност в продължение на доста десетилетия територията е била необитаема и в никакъв случай не са предявявани искания към това парче земя. Затова е била terra nullius - ничия земя - досега, в който Вит Йедличка и Яна Марковичова (първата дама - б.р.) я прогласяват за Свободна република Либерландия на 13 април 2015 година " Това е част от формалната история.

Just one more to go
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР