На борда на кораба пътуваха 2 630 килограма провизии, в

...
На борда на кораба пътуваха 2 630 килограма провизии, в
Коментари Харесай

УСПЕХ: Космическият кораб Карго Драгън на СпейсЕкс се скачи с МКС!

На борда на кораба пътуваха 2 630 кг хранителни запаси, включително скъпи научни опити. Единият от тях EMIT (Earth Surface Mineral Dust Source Investigation) ще учи минералния състав на сухите земни райони и по този начин ще обогати нашите знания за климатичните промени. Друг опит ще изследва по какъв начин клетъчното стареене трансформира способността на тъканите да се възвръщат. Ще бъде направено и проучване с почва, касаещ кръговрата на веществата, като фокусът ще бъде върху тези микробни съобщества, които са в положение да разграждат хитин. Има и опит в региона на материалознанието, който цели приемането на опция на бетон.

Текуща настройка на МКС. Image credit: NASA

На горепосочената илюстрация е показана настоящата настройка на МКС с всички скачени към нея галактически кораби. Понастоящем на орбиталния комплекс са дебаркирали два американски и три съветски кораба. Американците разполагат с един пилотиран “Крю Драгън ” и новопристигналия товарен “Карго Драгън ”, до момента в който руснаците имат един пилотиран “Союз МС-21 ” и два товарни кораба “Прогрес ”.

“Карго Драгън ” ще престои в състава на МКС към месец, след което ще бъде претрупан с отработени научни опити и ще се завърне на Земята. Понастоящем това е единственият галактически транспортен съд в целия свят, който може да транспортира огромни товари освен от Земята до МКС, само че и назад – съветските товарни кораби “Прогрес ”, както и американските “Сигнус ” изгарят в атмосферата след края на техните задачи. 

За повече информация: НАСА

{fcomment} 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР