На Богоявление (Йордановден) традицията повелява мъжете да вадят от водоем

...
На Богоявление (Йордановден) традицията повелява мъжете да вадят от водоем
Коментари Харесай

21-годишният плувец Никола Паскалев пред Труд News: Идвам от Англия, за първи път спасявам кръста на Богоявление

На Богоявление (Йордановден) традицията повелява мъжете да вадят от водоем кръст за здраве и благополучие.

В доста градове от страната дребни и огромни юнаци скачаха, с цел да тестват силите и уменията си кой може да преплува най-бързо и ще има ли шанс да стигне пръв.

На езерото в „ Дружба “ в столицата приветливо слънце събра доста хора, които следиха с неспокойствие ритуала. Преди момчетата да скочат във водата имаше и особено оборудвани водолази, които да бъдат в помощ на участниците, в случай че се наложи. 



Общо 48 мъже участваха в спасяването на кръста в столицата. Всички те скочиха във водите, които изглеждаха видимо по-топли от други години, само че оказа се, това надалеч не е по този начин. 



Сред 48-те огромният късметлия се оказа 21-гоишният Никола Паскалев, който най-бързо стигна до кръста. Той показа пред „ Труд News ”, че взе участие в обред на Богоявление за първи път и преди дни си е пристигнал от Англия.

Плувец избави кръста в София



„ Скачам за първи път. Вчера мои другари ме навиха през нощта “, довери пред нашата медия той.

Никола призна, че подготовката за днешното събитие не му е лишила доста време, защото той е плувец.

„ По специалност съм плувец и постоянно ще бъда. Тренирам в клуб по плувни спортове „ Олимпия София “. Там съм почнал и там ще приключа спортната си кариера. Активно спортуващ съм. Надявам се постоянно да имам опцията и здравето да го върша “, сподели още той. 

Младият мъж сподели още, че си е пристигнал от Англия в България безусловно преди дни, с цел да види околните си.

„ Уча „ Мениджмънт “ в Англия, в един университет сред Лестър и Нотингам. Преди дни се върнах, с цел да се видя с околните ми за празниците и да изкарам малко време с значимите за мен хора “, описа ни Никола.



След като приключи образованието си в Англия Никола дава обещание, че ще се завърне в родината.

„ Имам се за образован човек и съм признателен за опцията да мога да изучавам в чужбина, само че чувствам, че мястото ми е тук и не бих дал това, което мога да дам на света някъде другаде с изключение на на родината си “, безапелационен е той.

А секунди след нашия диалог той услужливо даде кръста и на останалите участници, с цел да го целунат за шанс и да се снимат. Сред тях имаше и известно лице от телевизионния екран, който също е плувец.

В спасяването на кръста се включи и участник от „ Игри на волята “



Филип, който остана на второ място в последния сезон на „ Игри на волята “, също взе участие в спасяването на кръста в езерото в „ Дружба “. Той показа пред „ Труд News ”, че на това място скача за избавяне за кръста за първи път.

„ Предишни години съм взел участие в този обред, единствено че в Калофер “, сподели той, като изясни, че към момента не е съумял да извади кръста от ледени води, само че това не го отхвърля да пробва да взе участие още веднъж и още веднъж в този обред, който се организира на всеки 6 януари, когато означаваме и Йордановден.  

Имен ден имат над 133 000 българи



На днешния Йордановден честват над 133 000 именици. Сред тях е и кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя също изгледа от близко спасяването на кръста край езерото в Дружба и пожела на всички празнуващи здраве и благополучие. 

„ Поздрави на всички, които през днешния ден честват имен ден. Това е доста прекрасен християнски празник. Всички да са благословени “, пожела тя.

А в чест на именици и участници за край се изви и едно българско хоро...



 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР