На базата на опита от COVID-19 да се изгради комуникационна

...
На базата на опита от COVID-19 да се изгради комуникационна
Коментари Харесай

БПА предлага ежегодна 4-валентна противогрипна ваксина за децата над 6 месеца

На базата на опита от COVID-19 да се построи информационна тактика от здравните управляващи за всички ваксинопредотвратими болести, която да обезпечи по-голямо доверие във имунизациите и по-голям ваксинален обсег на популацията. Стратегията да бъде целогодишна и да обгръща всички информационни канали, като за задачата бъде очакван подобаващ бюджет, неразделна част от използването на Наредба 15. Това оферират от Българската педиатрична асоциация (БПА) в мнение, признато като финален документ на Осмата експертна среща по ваксинопрофилактика.

В документа са отразени рекомендациите на водещите наши експерти педиатри във връзка с наложителните и целесъобразните ваксини, както и за ваксинопрофилактиката като цяло.

От БПА считат, че сумата за активност по слагането на всички целесъобразни и наложителни ваксини би трябвало да бъде идентична, а

дублирането на докладите по Наредба 15 да бъде отстранено

Според асоциацията е нужна обща осведомителна система, като разновидността с струпване от началото на годината е по-правилен, в сравнение с разновидността за изтеклото тримесечие.

В документа се показва още, че е уместно да се вкарат конюгирани ваксини, които обезпечават отбрана против повече на брой серотипове и съобразени с локалните епидемиологични данни и фармакоикономическите разбори, като определяща да не е единствено цената. Наложително е също по този начин да се вкара типова декларация по пример на Министерство на здравеопазването за осведомен отвод от страна на родители при имунизация с целесъобразна ваксина.

От асоциацията са безапелационни, че е належащо ускорено консолидиране на е-платформата, употребена сега за указател на COVID-ваксинационното покритие, която да стане основа за основаване и поддържане на

електронни здравни записи на всички български жители с информация за приложените ваксини - наложителни и целесъобразни,

и да бъде неразделна част от е-здравеопазването в България.

От БПА предлагат приложението на ваксини против SARS-CoV-2 при деца с подлежащи хронични дихателни, сърдечносъдови, ендокринни, ревматологични и хематологични болести, както и за деца с наднормено тегло. Също по този начин съгласно водещите ни педиатри е подобаваща

годишна противогрипна имунизация с 4-валентна ваксина на всички деца над 6-месечна възраст.

За децата над 24-месечна възраст за обезпечаване на лигавичен имунитет пък се предлага годишна противогрипна имунизация с 4-валентна жива назална противогрипна ваксина, както и включването й като целесъобразна в Наредба 15 и в съществуващата противогрипна безвъзмездна стратегия в България.

Също по този начин от БПА считат, че ротавирусната ваксина би трябвало да стане наложителна, а в наложителния имунизационен календар да бъде включена варицелата, като по опция тя да се комбинира с морбили – паротит – рубеола (МПР) или да се ползва като подготвена четириантигенна имунизационна формула (МПРВ).

С цялостния текст на мнението на БПА можете да се запознаете
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР